Met je hond wandelen in de Loonse en Drunense Duinen

Met je hond wandelen in de natuur is misschien wel één van de leukste dingen om met je hond te doen. Het liefste loop je dan natuurlijk in een mooie omgeving – zoals de Loonse en Drunense Duinen. Maar zijn honden toegestaan in de Loonse en Drunense Duinen? En zijn er losloopgebieden? Lees het in dit blog!

Zijn honden toegestaan in de Loonse en Drunense Duinen?

Ja, je mag met je hond wandelen in de Loonse en Drunense Duinen. Er zijn een aantal loslooproutes voor honden, waar de hond los mag van de lijn. Zorg er desondanks voor dat je hond altijd in het zicht blijft, en bijvoorbeeld niet te ver de bossen in gaat. Loop je niet op een hondenloslooproute? Houd je hond dan aan de lijn.

Waarom moet mijn hond buiten de loslooproutes aan de lijn?

Het gebeurt helaas ontzettend vaak dat honden in de Loonse en Drunense Duinen loslopen op paden waar dat niet is toegestaan. Dat is met name een probleem doordat reeën de honden daar niet verwachten. Wanneer een ree een jong krijgt, ook wel een reekalf genoemd, dan laten ze deze achter in hoog gras of in een rustig stuk van de bossen. Hier zou het reekalf veilig moeten zijn. Echter, wanneer hier een hond losloopt, dan gebeurt het helaas vaak dat deze honden zo’n reekalf pakken. Deze overleven dit vrijwel nooit. Houd je hond dus aan de lijn!

Hoe herken ik de hondenloslooproutes?

Je herkent de hondenloslooproutes eenvoudig aan de gele bordjes ‘Hondenloslooproute’, zoals hieronder afgebeeld. Kom je bij een pad waar de route op houdt, dan staat er een vergelijkbaar bordje met ‘Honden vanaf hier aan de lijn’.

Waar vind ik de hondenloslooproutes in de Loonse en Drunense Duinen?

In de Loonse en Drunense Duinen vind je drie grote en één kleine loslooproute:

  • Loslooproute bij de Roestelberg – 4,5 kilometer
  • Loslooproute tussen de Rustende Jager en Herberg de Drie Linden – 4 kilometer
  • Het losloopgebied bij Bosch en Duin
  • Loslooproute vanuit Loon op Zand

Loslooproute bij de Roestelberg – 4,5 kilometer

De hondenloslooproute bij de Roestelberg is de populairste van de vier die we hier beschrijven. Sowieso is de Roestelberg een populaire startplaats voor mensen die een dagje naar de Loonse en Drunense Duinen willen. Deze route is circulair – je eindigt dus waar je start.

De route loopt in westelijke richting, parallel aan de heide en het stuifzand. Wanneer je hebt geparkeerd bij de Roestelberg en voor de Roestelberg zelf staat (de zandverstuiving, met het café-restaurant aan je linkerhand), vind je de hondenloslooproute rechts van je. Met name het stuk bij de Kaatsheuvelse IJsbaan is populair. Reken erop dat je zeker in het weekend daar veel andere honden tegen zal komen.

Loslooproute tussen de Rustende Jager en Herberg de Drie Linden – 4 kilometer

Deze loslooproute is niet circulair – je loopt dus van A naar B, en moet daarna dus weer terug. Deze route is minder populair dan die bij de Roestelberg, maar zowel de Rustende Jager als Herberg de Drie Linden zijn populaire startplaatsen voor met name wandelaars en fietsers. Hierdoor kunnen de startpunten wat drukker zijn.

Je kan de route uiteraard in allebei de richtingen lopen. Je loopt redelijk veel over stuifzand. Om op de route te komen loop je simpelweg het fietspad in de richting Rustende Jager / Herberg de Drie Linden op (afhankelijk van waar je start), waarna je de gele bordjes ‘Hondenloslooproute’ volgt.

Het losloopgebied bij Bosch en Duin

Bij Bosch en Duin vind je geen loslooproute, maar wel een weide waar je hond los mag. Hier is het doorgaans niet druk. Je vindt de weide, wanneer je de parkeerplaats af loopt richting het restaurant, aan je linkerhand. Wanneer je op de parkeerplaats staat met het restaurant rechts van je, dan kijk je vrijwel altijd al op de weide, aan de andere kant van het fietspad; hij ligt direct naast de parkeerplaats.

Loslooproute vanuit Loon op Zand

De hondenloslooproute die start in Loon op Zand is veruit de minst bekende loslooproute in de Loonse en Drunense Duinen – hij staat zelfs niet op de kaartjes van Natuurmonumenten. De route is niet circulair, maar je kan door wat zijpaden te nemen eenvoudig een rondje lopen.

De route start bij de ingang van het bos aan het einde van de Hoge Steenweg, in Loon op Zand. Rijd de Hoge Steenweg volledig uit, tot je op de parkeerplaats bij de bushalte aan de Midden-Brabantweg (N261) komt. Parkeer daar je auto, en ga het bos in bij het klaphek. Vanaf daar mag de hond los, en volg je eenvoudig de bordjes ‘hondenloslooproute’. De route loopt vrij ver naar achter door. De zijpaden links leiden naar een rustgebied voor wild, waardoor de hond daar niet los mag. De paden rechts horen wel bij het hondenlosloopgebied, waardoor je een mooie wandeling kan maken door dit rustige stuk bos. Je vindt in dit deel ook een kleine zandverstuiving, waar je voldoende plek hebt om met je hond een balletje te gooien.

Oftewel, genoeg mogelijkheden om met je hond te wandelen in de Loonse en Drunense Duinen. Veel wandelplezier!

Lees hier alle blogs over de Loonse en Drunense Duinen.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.