Altra Lone Peak: eerste indruk & review

In mei van dit jaar kocht ik mijn eerste paar Altra Lone Peak schoenen. Mijn vorige paar wandelschoenen, lompe, hoge schoenen van Grisport, waren nodig aan vervanging toe. Bij toeval kwam ik de schoenen van Altra tegen toen ik las over de meest gebruikte schoenen onder wandelaars van de PCT: de Pacific Crest Trail. Deze wandeltocht van Mexico naar Canada is misschien wel de populairste LAW ter wereld, en de Altra Lone Peak is de meest gedragen schoen door wandelaars op de PCT. ‘Dat zal niet voor niets zijn’ dacht ik bij mezelf, en dus ging ik op onderzoek uit. Kort daarna kocht ik mijn eerste Altra Lone Peak paar. Lees hieronder hoe me dat is bevallen!

De Altra Lone Peak 7

De Lone Peak is een reeks trailrunning schoenen van het merk Altra. Ze brengen vrijwel ieder jaar een nieuwe, verbeterde versie uit – ik heb dus de zevende versie. Trailrunners zijn eigenlijk hardloopschoenen voor gebruik op trails, zoals bospaden, maar zijn vooral bij wandelaars in de Verenigde Staten populair om hun lichte gewicht en flexibiliteit. Daarnaast heeft de Lone Peak een aantal eigenschappen die maken dat deze schoen fors verschilt van de wandelschoenen die je gewend bent.

Zero drop

Het grootste verschil van de Lone Peak ten opzichte van ‘normale’ wandelschoenen is het ‘zero drop’ principe. Dit houdt in dat er geen hoogteverschil is tussen je hak en je voorvoet. Normale wandelschoenen hebben een klein hakje, variërend van 8 tot 14 millimeter. De Lone Peak heeft dit ‘hoogteverschil’ in je schoen dus niet. Het idee hierachter is dat je (hardlopend – het zijn immers trailrunners) natuurlijker loopt, namelijk zoals je zou doen wanneer je helemaal geen schoenen draagt. In plaats van dat je bij iedere stap op je hielen landt, zoals je doet wanneer je normale hardlopenschoenen draagt, zal je zien dat wanneer je op blote voeten (of op schoenen met zero drop) rent, je op het midden van je voeten landt – zoals we duizenden jaren als mensheid hebben gedaan.

Het is daardoor wel van belang om rustig over te stappen van je reguliere wandelschoenen naar schoenen met zero drop. Je voeten zullen moeten wennen aan de manier van lopen en de daarbij komende verandering in belasting. Het is af te raden om in het begin te grote afstanden te lopen. Bouw in plaats daarvan de afstand steeds een beetje op.

Brede voorvoet / toe box

Een ander verschil dat je snel op zal merken wanneer je de Lone Peak 7 aan doet, is de brede voorvoet – ook wel toe box genoemd. Hierdoor oogt de schoen een beetje komisch (hij loopt naar voren toe een klein beetje breed uit), maar ik was verrast door het comfort dat de brede toe box biedt. Ik heb best brede voorvoeten, en heb in de Lone Peak echt alle ruimte. Op geen enkel moment tijdens mijn wandelingen heb ik het idee gehad dat mijn tenen ergens tegenaan schuurden.

De Altra Lone Peak heeft en brede ’toe box’.

Eigenschappen van de Altra Lone Peak 7

De zool

De Lone Peak 7 heeft een relatief dunne zool, wat je snel zal merken wanneer je in het bos loopt. Desondanks heeft de schoen wel een verende laag, waardoor je niet volledig het blote voeten gevoel hebt – wel zo prettig! De zool heeft een wat apart patroon dat is afgestemd op het zero drop principe. Daardoor geeft de zool op de belangrijkste plekken de meeste grip. Op de hak en bij je grote teen wijkt de zool af van de rest van de schoen.

Daarnaast loopt de zool aan de achterkant van de schoen iets door. Dit moet je meer grip geven wanneer je hak de grond raakt.

Lage versus hoge wandelschoenen

De grootste verandering voor mij zit ‘m in het feit dat ik hiervoor op hoge wandelschoenen liep. Die kwamen tot boven de enkel, waardoor ze veel meer stabiliteit boden. Houd met deze overgang rekening: de kans dat je je enkel verzwikt is aanwezig. Wanneer je vaker en grotere afstanden op lage schoenen gaat lopen, passen je enkel zich vanzelf aan verbetert de kracht en balans in je enkels.

Gewicht

De schoen is ontzettend licht. Mijn paar Altra Lone Peaks weegt (de twee schoenen samen) slechts 565 gram, tegenover 1.433 gram voor mijn oude paar wandelschoenen. Dat verschil lijkt misschien niet enorm, maar wanneer je bedenkt dat je bij een wandeling van 30 kilometer zo’n 37.000 stappen zet, dan heb je tijdens die wandeling zo’n 16.000 kilo minder opgetild met je benen!

Minpunten van de Altra Lone Peak 7

Slijtage

Het eerste veelgehoorde minpunt van de Altra Lone Peak 7 is de korte levensduur. Veel wandelaars die de Lone Peak schoenen veel dragen, geven aan zo’n 600 tot 1000 kilometer met de schoenen te lopen – waarna ze vaak echt uit elkaar vallen. Uiteindelijk hangt dit natuurlijk af van hoe je de schoenen gebruikt, maar een levensduur van zo’n 800 kilometer is niet geweldig – een ‘normaal’ paar wandelschoenen moet zeker twee keer zo lang mee kunnen.

Veters

Dit punt viel me zelf een beetje tegen: de veters zijn vrij kort. Ik merkte dat mijn hakken teveel bewegingsruimte hadden. Daarom heb ik m’n schoenen iets anders geveterd, waardoor ik nog niets meer veter nodig had om m’n schoenen te strikken. Dat lukte, maar ik had nauwelijks veter over. Iets langere veters zou prettig zijn geweest.

Conclusie

Ik vind de Altra Lone Peak 7 een erg fijne schoen, maar ik ga ze wel naast een nieuw paar hoge wandelschoenen gebruiken. Voor kortere afstanden zal ik de Lone Peak’s gebruiken, en voor de langere tochten (30 kilometer of meer) ga ik waarschijnlijk voor hoge schoenen. Wanneer ik op lange tochten moe word, vermindert ook mijn concentratie. Bij oudere, lage schoenen, heb ik zo meerdere keren mijn enkels verzwikt wanneer ik niet oplette. Dit is wel puur een persoonlijke keuze! De Lone Peak 7 loopt heerlijk en wanneer je lage wandelschoenen gewend bent, dan kan ik ze zeker aanraden.

Ik kocht mijn paar Altra Lone Peak 7 schoenen op https://nl.hardloop.com/. Dit bericht is niet gesponsord.