Review: Jetboil Zip

Tijdens mijn eerste meerdaagse wandeltocht, de West Highland Way, had ik een kookstelletje van een vriendin meegenomen, waar ik (dat was althans het idee) makkelijk water op kon koken voor mijn zelf meegenomen kant-en-klaar maaltijden. De praktijk was anders: door de wind ging het vuur soms uit, het kannetje waar we water in wilden koken stond niet stabiel, en uiteindelijk aten we iedere dag wat uit de campingwinkeltjes, of we haalden wat uit de winkel. Bij thuiskomst ging ik op zoek naar een eigen kooktoestel. Na wat wikken en wegen kwam ik uit bij de Jetboil Zip: een aankoop waar ik nog geen spijt van heb gehad. Meer over de Jetboil Zip, en hoe ie mij bevalt, lees je hieronder!

Wat is de Jetboil Zip?

De Jetboil Zip is een kooktoestel waarmee je razendsnel water kookt. Hij bestaat uit een beker van aluminium, met daaromheen een isolerende laag, zodat je water sneller kookt én het water langer heet blijft. Naast de beker wordt de Jetboil Zip geleverd met de brander en een stabiliserende voet, die je eenvoudig aan het gasbusje klikt. Daardoor staat je Jetboil makkelijker stabiel.

Hoe werkt de Jetboil Zip?

De Jetboil Zip is eenvoudig in gebruik. Wanneer je ‘m onderweg mee neemt, kan je het gasbusje, de stabiliserende voet én de brander in de beker kwijt, waardoor hij nooit veel ruimte in je tas inneemt én je de losse onderdelen nooit kwijt raakt.

Wanneer je ‘m gaat gebruiken, draai je eerst het gasblik aan de brander. Klik vervolgens de stabiliserende voet aan het gasblik, en zet deze stabiel neer. Vul de beker met water en zet ‘m aan de kant. Draai rustig de brander open tot je het gas hoort lopen, en zorg dat je direct het vuur aan steekt. Er zit geen ontstekingsmechanisme in de brander, dus je steekt ‘m aan met een lucifer of een aansteker. Plaats vervolgens voorzichtig de beker op brander, en je water kookt binnen no-time!

Ben je klaar? Let dan allereerst op dat de beker is afgekoeld. Draai dan het gasblik van de brander, klik de stabiliserende voet van het gasblik en doe deze één voor één terug in het blik: eerst de voet, dan de brander (met de ronde kant naar boven), en daar bovenop het gasblik.

Mijn ervaring met de Jetboil Zip

De Jetboil Zip is nu een aantal keer met me mee geweest tijdens meerdaagse wandelingen, en ik sta elke keer weer versteld van z’n prestaties. Binnen 2 minuten krijgt de Jetboil Zip een halve liter water aan de kook: ideaal wanneer je honger hebt na een lange dag lopen, maar het biedt ook flexibiliteit, doordat je weet dat je maar heel kort nodig hebt om een maaltijd te bereiden wanneer je bijvoorbeeld Adventure Food maaltijden bij hebt.

Alle eigenschappen op een rij:

Gewicht:
Afmetingen:
Kooktijd water:
Prijs:

340 gram
10,4 cm (diameter) x 16,5 cm (hoogte)
2,5 minuten voor 500 milliliter water
€89,99 bij Decathlon

Je kookt met een gasblik van 100 gram ongeveer 12 liter water. In de beker past zo’n 800 milliliter water. De pit is regelbaar, maar in de praktijk blijkt dat de brander snel uit gaat wanneer je het vuur lager zet. Qua prijs is de Jetboil Zip duurder dan sommige andere kookstellen, maar naar mijn mening weegt dat op tegen de prestaties die hij levert. Jetboil heeft gasblikken van hun eigen merk, maar de Jetboil Zip werkt ook prima met gasblikken van bijvoorbeeld Coleman.

Oordeel

Al met al was de Jetboil Zip voor mij echte en topaankoop. Hij kookt je water snel en efficiënt, hij is eenvoudig mee te nemen en weegt niet teveel. Met name de snelheid waarmee hij water kookt is fantastisch – zelfs in de regen ben je in no-time klaar en wordt eten maken een eitje. Ik raad ‘m daarom iedereen aan!

Lees hier al mijn reviews.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.