Exodus Wandeltocht – 25 kilometer

Op zaterdag 24 juni 2023 liep ik de Exodus Wandeltocht in (de omgeving van) Huissen. Omdat ik een week later de Kennedymars Someren ging lopen, koos ik ervoor 25 kilometer te lopen, in plaats van een grotere afstand. De Exodus Wandeltocht biedt de volgende afstanden aan:

  • 5 kilometer
  • 10 kilometer
  • 17 kilometer
  • 25 kilometer
  • 42 kilometer

Er is dus vier ieder type wandelaar wel een geschikte afstand. Ik liep dus de 25 kilometer, die vanaf 7 uur startte vanaf de startlocatie.

Over de Exodus Wandeltocht

De Exodus Wandeltocht kende in 2023 haar 12e editie. De tocht wordt georganiseerd om de burgers te herdenken en eren die vanwege operatie Market Garden, in 1944, hun huis moesten verlaten. Zij liepen met hun huisraad weg van de frontlinie (vandaar de naam Exodus), en staken onder dreiging van granaatvuur de Rijn over. Pas in de lente van 1945 konden zij pas weer naar huis, na de bevrijding. Ook is de tocht een ode aan burgers waar dan ook ter wereld, die moeten vluchten voor oorlogsgeweld.

In 2023 deden er zo’n 1000 lopers mee aan de Exodus Wandeltocht. De routes doen onder andere het Exodusmonument, het massagraf in Huissen en het massagraf in Angeren aan.

De wandeling

De start, eerste kilometers

De wandeltocht startte om 7 uur (voor de 42 en 25 kilometer) ’s ochtends, maar gezien de eindtijd van 17 uur besloot ik wat later te starten – ik had nog een stuk te rijden vanaf mijn woonplaats. Om 9:41 begon ik vanaf de startlocatie aan mijn wandeling. De eerste kilometers lopen we door Huissen, richting Arnhem. We steken de A325 over en na een uurtje lopen komt aan onze rechterhand de Gelredome plots in beeld, het stadion van voetbalclub Vitesse.

De Gelredome, gezien tijdens de wandeltocht

Halverwege, Meinerswijk

Kort daarna komen we aan de rand van Arnhem in een wat groenere omgeving, genaamd Westerveld. We lopen door in westelijke richting en houden daarbij de Arnhemse wijk Elderveld aan onze linkerhand. Na zo’n 12 kilometer komen we op het verste punt, ten opzichte van de start. De omgeving is mooi en rustig: polders en polderwegen, omzoomd met bomen. Wanneer we de Drielse Rijndijk op draaien beginnen we aan de lange terugweg, in oostelijke richting. We komen in natuurgebied Meinerswijk, waar we mooie vergezichten te zien krijgen. Uiteindelijk komen we aan de rand van Arnhem uit, waar we in de volle zon langs de wijk Malburgen lopen.

Uitzicht tijdens de Exodus Wandeltocht

Laatste kilometers

Kilometers 20 tot en met 23 lopen we in een lange, wijde boog van de Nelson Mandelabrug naar de Pleijweg. De omgeving blijft mooi, met Arnhem aan de linkerkant, maar dat kan niet verbloemen dat het een lang stuk asfalt rechtdoor is. De laatste kilometers door Huissen zijn gezellig, met steeds meer wandelaars van de kortere afstanden die zich bij ons voegen – of andersom, net hoe je het bekijkt 😉. We lopen door een aantal winkelstraten, maar ondanks het aantal wandelaars is dit geen tocht waar de mensen langs de kant staan. Daarmee is de binnenkomst wat timide, maar dat vind ik eigenlijk wel prima. Bij het startbureau – tevens de finish – zitten wandelaars op het terras, en krijg ik na me te hebben gemeld mijn medaille.

Ik liep de 25,8 kilometer van de Exodus Wandeltocht in 4 uur, 15 minuten en 8 seconden, voor een gemiddelde snelheid van 6,3 kilometer per uur.

Conclusie

De Exodus Wandeltocht is een mooie, gevarieerde tocht, maar springt er niet uit ten opzichte van andere wandeltochten. Er is weinig tot geen publiek, de route is mooi maar springt er niet per sé uit en de verzorging is minimaal. Desondanks vond ik het leuk om in een nieuwe omgeving te lopen. Kom ik volgende jaar terug? Als mijn planning het toe laat waarschijnlijk wel, maar ik weet niet of ik mijn agenda ervoor vrij houd.

Praktische informatie

Onderweg waren er een aantal punten waar je wat te eten en drinken kon krijgen. Ik heb daar geen gebruik van gemaakt, maar op zeker één plaats was dit betaald, en werd er dus niet gratis eten en drinken uitgedeeld. Zorg dus dat je zelf genoeg mee neemt.

De wandeltocht start op dit adres:

De Brood Bar Buitenpoort
Helmichstraat 1
6851 BC Huissen

Parkeren

Op de website van de Exodus Wandeltocht wordt aangeraden om te parkeren aan de Terpweide 1 in Huissen. Toen ik daar rond kwart over 9 aan kwam (en de eerste wandelaars dus al 2 uur onderweg waren) stond deze parkeerplaats vol. Daar stonden ook veel campers, waardoor de parkeerplaats duidelijk niet alleen vanwege de wandelaars goed gevuld was. Ik heb uiteindelijk een stukje terug zonder problemen bij de Albert Heijn geparkeerd.

Inschrijven

Ik heb me van tevoren online ingeschreven. De inschrijfkosten bedroegen €…, inclusief medaille.

Beloning

Bij binnenkomst kon ik bij een balie mijn medaille ophalen. Bij mijn weten ontvang je ieder jaar dat je de tocht loopt opnieuw dezelfde medaille.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de Exodus Wandeltocht.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.