Wat is een Kennedymars?

Ben je op zoek naar een leuke uitdaging op wandelgebied? Dan is een Kennedymars misschien wel dat wat je zoekt. De Nijmeegse Vierdaagse is dan misschien wel het bekendste wandelevenement van Nederland, het lopen van een Kennedymars is een mooie uitdaging die je niet snel zal vergeten. Maar wat is een Kennedymars, en waar komt de Kennedymars vandaan? Lees het in dit blog!

De Kennedymars: 80 kilometer wandelen in 20 uur

Een Kennedymars is een wandeltocht van 80 kilometer, die moet worden volbracht in 20 uur. Gemiddeld zul je dus zo’n 4 kilometer per uur moeten wandelen, er vanuit gaande dat je niet tussendoor stopt. Normaal gesproken zul je tussendoor natuurlijk pauzes nemen, waardoor je iets harder zult moeten lopen – met een gemiddelde van 5 per uur loop je 80 kilometer in 16 uur, en heb je dus 4 uur marge. De bekendste Kennedymarsen van Nederland zijn de volgende drie marsen:

Waar komt de Kennedymars vandaan?

Het idee om 80 kilometer aan één stuk te lopen komt van John F. Kennedy. Hij is ook, zoals je waarschijnlijk al had geraden, de naamgever van de mars. Hij vroeg zich in januari 1963 af of de leden van het Marine Corps (het Korps Mariniers) in staat zou zijn om 50 mijl te lopen in 20 uur. Daarnaast was hij benieuwd of de leden van zijn staf dit konden, waarna zijn broer, en tevens minister van justitie Robert F. Kennedy de afstand ongetraind liep. Dat deed hij op 9 februari 1963, bij 6 graden onder nul. Hij vertrok met vier andere personen, maar was de enige die de 50 mijl volledig wist te lopen. Toen zijn laatste metgezel na 35 mijl op gaf, zei hij tegen hem “You’re lucky, you are not the brother of the President of the United States.” Naar verluid ging hij een dag later schaatsen met zijn kinderen.

Veel Amerikanen voelden zich uitgedaagd door de president, wat leidde tot een kortstondige wandelrage. Deze rage sloeg over naar Engeland, en vervolgens ook naar Nederland. Twee van de grootste Kennedymarsen van Nederland, die van Someren en van Sittard, werden voor het eerst in 1963 georganiseerd: het jaar waarin de broer van president John F. Kennedy de 50 mijl liep.

Kennedymarsen in Nederland

Tegenwoordig worden er zo’n 26 Kennedymarsen georganiseerd in Nederland. Een volledig overzicht vind je hier. De grootste Kennedymarsen van Nederland qua deelnemersaantal zijn de Kennedymars Someren, Kennedymars Sittard en de 80 van de Langstraat, die gehouden wordt in Waalwijk. Elk van deze Kennedymarsen trekt ieder jaar zo’n 2.000 deelnemers die de volledige 80 kilometer lopen. Daarnaast organiseren deze Kennedymarsen ook tochten van 40 kilometer, gehouden op dezelfde dag, waardoor je met zo’n 3.500 tot 4.000 deelnemers (gedeeltelijk) op dezelfde route loopt.

Wanneer je voor het eerste een Kennedymars wil gaan lopen, dan zou ik adviseren om met één van de drie Kennedymarsen hierboven te beginnen. Door hun grootte zijn ze goed georganiseerd, met ruim voldoende verzorging onderweg. Je krijgt tijdens het lopen voldoende eten en drinken bij kleine posten onderweg. Ook zijn er grotere hoofdposten, waar je je blaren kan laten prikken en je een massage kan krijgen. Tot slot loop je door het grote aantal deelnemers nooit echt alleen. Dat alles samen is een fijn idee als je je voor het eerst aan zo’n grote afstand waagt.

Toch liever een andere Kennedymars lopen? Kijk dan hoe het zit qua verzorging op de route, en stem wat je zelf mee neemt daarop af. Je verbrandt veel calorieën tijdens zo’n lange wandeling, dus als er minder verzorging is op de route, dan zul je zelf meer mee moeten nemen.

Lijkt het je leuk om een Kennedymars te lopen, maar weet je niet hoe je dat aan pakt, of hoe je je voorbereid? Lees dan mijn blog ‘Hoe bereid je je voor op een Kennedymars?


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.

2 gedachten over “Wat is een Kennedymars?”

Reacties zijn gesloten.