NS-wandeling Hart van het Groene Woud (Boxtel – Best)

Onlangs liep ik mijn eerste NS-wandeling. De NS-wandelingen zijn door Wandelnet, in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen opgezet en lopen altijd van station naar station. Daarbij volgt de wandelroute altijd de route van een andere Lange AfstandsWandelpad (LAW). Doordat je van treinstation naar treinstation loopt is het geen probleem dat je niet bij de startpunt weer uit komt: je kan eenvoudig met de trein terug naar je startpunt, om vanuit daar je reis naar huis te vervolgen. Ook kan je uiteraard met de trein naar je startpunt en vanuit het eindpunt eenvoudig met de trein weer naar huis. Ik liep nu dus mijn eerste: de NS-Wandeling Hart van het Groene Woud!

Over de NS-wandeling Hart van het Groene Woud

De NS-wandeling Hart van het Groene Woud start bij station Boxtel en eindigt bij station Best. De route is 14,5 kilometer lang (14,1 kilometer volgens mijn Strava) en volgt een deel van de Edelhertenroute. Die route is vernoemd naar de edelherten die je onderweg tegen zou kunnen komen, met name op Landgoed Heerenbeek.

Station Boxtel, het startpunt van de wandeling
De laatste straat in Lennisheuvel, met links en rechts voetpaden

De wandeling

Om 11:24 start ik aan de wandeling, na geparkeerd te hebben bij station Boxtel. Met het treinstation in onze rug lopen we een asfaltweg af over het industrieterrein gelegen naast het treinstation. Een wat saaie start, maar gelukkig van korte duur: na nog geen kilometer komen we aan de rand van het industrieterrein en slaan we linksaf, met het industrieterrein aan onze linkerkant en een weiland aan onze rechterkant. We lopen parallel aan het industrieterrein over een fietspad, en slaan aan het einde rechtsaf. De lopen Lennisheuvel binnen en steken eigenlijk in één keer het sfeervolle dorp door.

We verlaten het dorp over een wat bijzondere weg (de strook die normaal fietspad is, is aangeduid als voetpad) en slaan vervolgens linksaf de weilanden in. Hier wordt het voor het eerst wat drassig, wat logisch is met de regenval van de afgelopen tijd. We lopen over een soort wal, die door de weilanden slingert. Dat duurt zo’n twee kilometer, waarna we verder door de weilanden door drassige zandpaden doorlopen.

Op veel paden was sprake van wateroverlast.

Bossen!

Na zo’n 5 kilometer steken we een doorgaande weg over (de Oude Grintweg / Oirschotseweg), bij Herberg de Vrolijke Jager. Het landschap en de algehele sfeer van de wandeling vond ik vanaf hier veranderen. De weilanden werden ingewisseld voor een bosrijke omgeving. Heerlijk rustig, af en toe door lanen, en soms door wat ruiger ogende natuur. We lopen over Landgoed Heerenbeek, en komen daarbij langs het prachtige landhuis met bijbehorende bijgebouwen. We lopen nog een stuk verder door het bos en kruisen voor het eerst het treinspoor tussen Boxtel en Best. Kort daarna slaan we rechtsaf; we hebben zo’n 10 kilometer gelopen.

Landgoed Heerenbeek, gezien door de bossen.

Mortelen en Scheeken

Vlak na de tunnel onder het spoor door slaan we rechtsaf en gaan we het gebied ‘Mortelen en Scheeken’ binnen. Ik heb overigens geen edelherten gespot, en dat zou helaas zo blijven: na een paar honderd meter staat er op dit stuk aan de linkerkant een wildscherm, maar ook daar heb ik geen geluk.

We slaan even later linksaf en lopen met een aantal bochten door het gebied. Het wordt gekenmerkt door weidse bossen, waar je goed doorheen kan kijken naar de rest van het gebied. Bij kilometer 12 lopen we het gebied weer uit en beginnen we aan het rechte stuk richting Best. We lopen door de weilanden en zien al snel het treinspoor aan onze rechterkant opdoemen – al is die de hele wandeling nooit echt ver weg geweest. Bij kilometer 13 lopen we Best binnen en lopen we naast het spoor, door een woonwijk naar treinstation Best, dat vrij vooraan ligt in het dorp.

Ik deed uiteindelijk 2 uur, 32 minuten en 54 seconden over de 14,1 kilometer.

Conclusie

Al met al vond ik het een leuke wandeltocht, maar hij springt er voor mij niet uit. De omgeving is mooi, maar niet buitengewoon. Het landgoed was in dat opzicht een positieve uitschieter, maar de weilanden daarvoor, het stuk door Boxtel en Lennisheuvel en de laatste 2 kilometer waren niet enorm interessant.

Praktische informatie

Zowel het start- als het eindpunt zijn zoals gezegd eenvoudig te bereiken, vooral met de trein. Ik ging met de auto naar het startpunt (station Boxtel) en parkeerde daar op het parkeerterrein. Voor een uurtje of 3 parkeren betaalde ik €3,32. De treinreis van Best terug naar Boxtel duurde 8 minuten en kostte me €3,10.

Onderweg kan je de route makkelijk volgen door de markeringen van de Edelhertenroute te volgen.

Lees hier de routebeschrijving voor deze wandelroute op de website van de NS.

Lees hier over andere door mij gelopen wandelingen.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.