De baselayer: een must voor iedere wandelaar

Als wandelaar weet je dat de juiste uitrusting het verschil kan maken tussen een fijne wandeling of wandeltocht, en een teleurstelling doordat je uitrusting je in de steek laat. Eén van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting is de baselayer, of basislaag. Dit is de eerste laag kleding die je direct op je huid draagt. In dit blog lees je meer over hoe de baselayer werkt en waarom hij voor jou als wandelaar zo waardevol is.

Baselayers zijn ontworpen om vocht af te voeren van je huid en je lichaamstemperatuur te reguleren. Dit wordt gedaan door het gebruik van synthetische materialen als polyester, of natuurlijke materialen, zoals merino wol. Deze materialen zijn lichtgewicht en zijn ademend, waardoor vocht snel kan verdampen. Hierdoor krijgt zweet niet de kans om op te bouwen en voor irritatie te zorgen.

De voordelen van de baselayer

Een van de belangrijkste voordelen van het dragen van een basislaag is dat deze helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Wanneer je wandelt en je lichaamstemperatuur stijgt, begin je vaak te zweten. De baselayer voert het vocht efficiënt af, waardoor je het niet te heet krijgt en oververhit. Wanneer je vervolgens bijvoorbeeld een pauze neemt en afkoelt, dan voorkomt de baselayer dat je te snel afkoelt door de warmte die in een laagje in de baselayer achter blijft. Hierdoor blijft je temperatuur vrij constant, wat je wandeling comfortabeler maakt.

Nog een voordeel is dat de baselayer voorkomt dat je last krijg van schurende kleding en huidirritatie. Zowel door het afvoeren van vocht, als het bieden van een strakke laag rond je huid (waardoor de kleding die je over de baselayer draagt niet direct op je huid schuurt), wordt je huid beter beschermd.

Tot slot helpt de basislaag ook om je huid te beschermen tegen de zon. Veel kledingstukken die dienen als baselayer bieden UV bescherming; ze bieden in meer of mindere mate bescherming tegen UV straling van de zon. Handig wanneer je in de zomer wandelt op een wandelpad met weinig beschutting.

Een aantal andere voordelen:

  • Comfort: Doordat de baselayer je huid droog en zweetvrij houdt, biedt hij een comfortabele basis waar je andere lagen overheen kan dragen. De basislaag voorkomt daarbij irritatie door schurende kleding.
  • Voorkomt vervelende geurtjes: Vaak zijn kledingstukken die als baselayer dienen behandeld met antibacteriële producten, om vieze geurtjes te voorkomen. Dit is met name nuttig wanneer je meerdere dagen in dezelfde kleding wandelt.
  • Lichtgewicht en goed te vervoeren: Kleding die als baselayer dient is vaak lichtgewicht, waardoor je ze makkelijk mee kan nemen, ook wanneer je een zo licht mogelijke rugzak wilt.
  • Veelzijdigheid: De baselayer kan op zichzelf worden gedragen, of onder andere lagen zoals een trui of jas. Daardoor kan je ‘m in vrijwel iedere situatie gebruiken.

Kortom: baselayers zijn een belangrijk, en soms onderschat, onderdeel van je uitrusting. De basislaag houdt je lichaamstemperatuur constant, voorkomt huidirritatie en biedt legio andere voordelen. Met de juiste baselayer kan je er zeker van zijn dat je wandeling nog wat leuker en comfortabeler wordt dan hij al was.

Op zoek naar een baselayer voor jouw volgende wandeltocht? Bekijk hier het assortiment bij Vrijbuiter.

Bekijk hier al mijn blogs over alles wat met wandeluitrustingen te maken heeft.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.