Hardshell Jassen: Eigenschappen & Hoe Je De Beste Kiest

Wandelen kan, naast leuk en ontspannend, ook uitdagend en onvoorspelbaar zijn. Om een succesvolle wandeling te garanderen, is het essentieel om de juiste uitrusting te hebben, vooral als het om kleding gaat. Een hardshell jas is een onmisbaar item voor elke wandelaar, omdat het bescherming biedt tegen de elementen, waaronder wind, regen en sneeuw. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over hardshelljassen en hoe ze je kunnen helpen om het meeste uit je wandelervaring te halen.

Wat is een hardshell jas?

Een hardshell jas is een type waterdichte jas, gemaakt om je te beschermen tegen de elementen, én droog te houden tijdens outdoor activiteiten. Hardshell jassen hebben vaak een membraam of coating die ervoor zorgt dat er geen druppel water door de jas komt. Ook zijn de naden getapet, zodat ook daar geen vocht doorheen komt. Daar staat tegenover dat ze vaak wél ademend zijn, waardoor zweet uit de jas kan ontsnappen.

Eigenschappen van hardshell jassen

Er zijn een aantal eigenschappen die van een hardshell jas een essentieel deel maakt van je uitrusting. De belangrijkste eigenschappen op een rij:

 • Waterdicht
  De belangrijkste eigenschap van een hardshell jas is de waterdichtheid. Hardshell jassen worden vaak van Gore-Tex of een vergelijkbaar materiaal gemaakt, dat je droog houdt in alle weersomstandigheden.
 • Ademend
  Naast de belangrijkste eigenschap, waterdichtheid, is het ademend vermogen van een hardshell jas belangrijk. Hierdoor kan zweet ontsnappen, wat het draagcomfort sterk vergroot.
 • Duurzaamheid / Lange levensduur
  Hardshell jassen worden gemaakt van duurzame, stevige materialen, zodat ze de zwaarste omstandigheden kunnen weerstaan. Je wilt immers niet door het bos lopen en zien dat je jas beschadigd raakt en je alsnog nat wordt. Hardshell jassen worden ontworpen om lang mee te gaan, waardoor het vaak een aankoop is waar je nog lang van geniet.
 • Lichtgewicht
  Hardshell jassen zijn vaak licht van gewicht, wat ze ideaal maakt voor lange wandelingen en tochten met backpack.
 • Aanpasbare eigenschappen
  Veel hardshell jassen hebben aanpasbare eigenschappen, zoals koordjes waarmee je de jas kan verstellen. Hierdoor kan je de pasvorm nog verder verbeteren en ben je nog beter beschermd.

Hoe kies je de juiste hardshell jas?

Wanneer je een hardshell jas wil gaan kopen, houd dan rekening met de volgende factoren:

Doel / Gebruik
Houd rekening met de omstandigheden waarin je de jas het meeste zal gebruiken. Kies een jas die het beste bij die activiteit past.

(Weers)omstandigheden
Neem ook de weersomstandigheden die je veel tegen zal komen mee in je beslissing. Wanneer je bijvoorbeeld ook graag in de herfst wandelt, zorg dan dat je jas 100% waterdicht is, en getapete naden heeft.

Pasvorm
Kies een jas die goed pas en je genoeg bewegingsvrijheid geeft. Een jas die te strak zit zal je bewegingsvrijheid beperken, wat vervelend kan zijn tijdens het wandelen. Een te losse jas biedt daarentegen te weinig bescherming tegen de elementen.

Uiteindelijk is een hardshell jas een must-have voor iedere wandelaar of buiten liefhebber. Door de waterdichte, ademende en lichtgewicht eigenschappen bieden hardshell jassen bescherming tegen de elementen, wat een zeker gevoel geeft wanneer je gaat wandelen.

Wil je meer lezen over de optimale uitrusting voor als je gaat wandelen? Bekijk hier alle blogs!

Hardshell Jassen voor Heren

Hardshell Jassen voor Dames


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.