De Airborne Wandeltocht lopen – alles wat je moet weten

In het eerste weekend van september wordt traditioneel de Airborne Wandeltocht gehouden: het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld, met in 2023 maar liefst 32.000 deelnemers. Deelnemen aan de Airborne Wandeltocht is daarmee een bijzondere ervaring, ook vanwege de historie die aan de wandeltocht verbonden is. Overweeg je om de Airborne wandeltocht te lopen? Alles over deelnemen aan de Airborne Wandeltocht lees je hier!

Afstanden

De Airborne Wandeltocht kent vier afstanden en routes, met verschillende starttijden:

  • 10 kilometer, starttijd: tussen 7:30 en 10 uur
  • 15 kilometer, starttijd: tussen 9:30 en 13:30 uur
  • 25 kilometer, starttijd: tussen 9:30 en 13:30 uur
  • 40 kilometer, starttijd: tussen 9:30 en 13:30 uur

De routes van de verschillende afstanden overlappen deels waardoor je, wanneer je de 40 kilometer loopt, na verloop van tijd steeds meer wandelaars tegen komt. Zo voegt de 25 kilometer route zich in Heelsum bij de 40 kilometer route. Weer wat later komen de 15 kilometer en de 10 kilometer erbij, waardoor het steeds drukker wordt. Dat heeft zo z’n voordelen (meer mensen langs de kant) en z’n nadelen (je kan soms minder goed doorlopen, omdat ook kinderen meelopen bij de kortere afstanden).

Vervoer naar de Airborne Wandeltocht / Parkeren

De Airborne Wandeltocht is, vanwege het grote aantal deelnemers, het beste bereiken met het openbaar vervoer. Zie voor verdere instructies de website van de Airborne Wandeltocht. Wanneer je met de auto komt, dan kan je zowel ten noorden als ten zuiden van Oosterbeek parkeren. Ik parkeer zelf altijd op het parkeerterrein ten zuiden van Oosterbeek, waar altijd ruim voldoende plaats was. Wanneer je van tevoren een parkeerkaart koopt betaal je €13,-, op locatie betaal je €15,-. Je kan op locatie pinnen.

Vanaf de parkeerplaatsen word je per bus naar de startlocatie gebracht, een ritje van zo’n 20 minuten. Vanaf de plaats waar de bus stopt is het nog ruim een kilometer lopen naar de start – dezelfde afstand loop je na de wandeltocht dus ook weer om bij de opstapplaats van de bussen te komen.

Verzorging onderweg

Bij de start, op Park Hartenstein, zijn veel voorzieningen aanwezig, waaronder kraampjes waar je eten en drinken kan krijgen, voldoende toiletten (€0,50) en vrijwilligers die je kunnen helpen met vragen die je eventueel hebt.

Onderweg zijn er met name in de dorpjes genoeg toeschouwers waar je je bidon kan vullen met water. Ook delen kinderen en volwassenen langs de kant wat te eten en te drinken uit. Zeker in de laatste 10 kilometer, nadat de 25, 15 en 10 kilometer lopers zich bij de 40 kilometer route hebben gevoegd, staan er veel frietkarren en andere eettentjes langs de kant. Er worden geen gratis hapjes en drankjes onderweg door de organisatie uitgedeeld, zoals bijvoorbeeld bij de 80 van de Langstraat, maar het inschrijfgeld is dan ook een stuk lager.

Langs de route staan op meerdere punten EHBO posten, waar je gemasseerd kan worden en medisch advies kan vragen bij de EHBO’ers.

Herinnering / Medaille

Wanneer je de tocht hebt volbracht, kan je je op het eindpunt (dezelfde plek als het startpunt uiteraard) melden bij de balies waar de medailles worden uitgedeeld. Schrijf hiervoor op je startbewijs voor de hoeveelste keer je de Airborne Wandeltocht hebt gelopen. Op basis daarvan krijg je een medaille of wing.

Tot slot

De Airborne Wandeltocht zou iedere wandelaar een keertje gelopen moeten hebben. Het evenement is goed georganiseerd en is echt een beleving. Zie ik je het eerste weekend van september?

Vragen over het lopen van de Airborne Wandeltocht? Bekijk hier de officiële site.

Ik liep zelf in 2022 de Airborne Wandeltocht. Lees hier meer over mijn ervaring toen.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.