Swentibold-Mars 2023 – 40 kilometer

Op zaterdag 8 april liep ik voor het eerst de Swentibold-Mars in Sittard. De Swentibold-Mars is onderdeel van de Kennedymars Sittard en wordt sinds 2007 georganiseerd. Na de Venloop twee weken eerder had ik een goed gevoel wat betreft de 40 kilometer, maar 80 kilometer leek me nog even te ambitieus qua wandelconditie. Hoe ik de Swentibold-Mars ervaren heb lees je hieronder!

Voorbereiding

Ik had me een aantal weken voor de start al ingeschreven, en ontving zo’n week van tevoren mijn startbewijs. Bij aankomst in Sittard parkeerden we bij parkeerplaats Pitground, waar we zo’n 5 minuten na aankomst met de bus onderweg waren voor het korte ritje (5 minuten) naar de start. Bij de start wees alles vanzelf – je kan niet echt om het paviljoen heen, waar je de mogelijkheid hebt om je in te schrijven als je dat nog niet had gedaan. Na het eerste knipje te hebben gehad in mijn startbewijs zijn we het startvak ingegaan en was het aftellen  tot de start om 10 uur.

De start

Na een toespraak van de burgemeester van Sittard klonk om 10 uur het startschot en waren we onderweg. Zeker in het begin was het druk, maar we kwamen vrij snel op bredere wegen terecht. Hierdoor hebben we nooit echt last gehad van de drukte. Wel zie je het terug in onze snelheid: de eerste twee kilometer liepen we zo’n 5 kilometer per uur, waarna we kilometer 3 iets sneller dan 6 kilometer per uur liepen – toen ontstond er dus meer ruimte.

Vanuit Sittard liepen we richting het westen de stad uit, waarna we afwisselend door polders en dorpen liepen. Zeker in de polders liepen we open en bloot, waardoor het met het mooie weer soms best warm was. De open wegen in de polders gaven daarnaast ook mooie uitzichten op de lange stoet wandelaars.

De route was overall mooi, maar niet extreem bijzonder. De dorpjes en polders wisselden elkaar prima af en gaven de nodige afwisseling. Hier en daar stonden er mensen langs de route, met name in de dorpjes.

Binnenkomst

Terug in Sittard is er nog zo’n 4 kilometer te lopen naar de finish, deels door vrij inspiratieloos industrieterrein. Dat mag de pret echter niet drukken, en bij de binnenkomst stonden de mensen rijen dik langs de kant. Vlak na de finish kregen we ons speldje (geen medaille, helaas!) uitgereikt en vonden we gelukkig een plekje op één van de terrassen op de markt, waardoor we met een hapje en een drankje uitzicht hadden op de rest van de binnenkomende deelnemers.

We deden uiteindelijk 6 uur, 59 minuten en 59 seconden over de 40,42 kilometer.

Praktische informatie over de Swentibold-Mars

De Swentibold-Mars start om 10 uur, waardoor je ruim de tijd hebt om bij de startlocatie te komen. Mocht je willen overnachten, dan vind je op de website van de Kennedymars Sittard ook opties wat betreft overnachtingsmogelijkheden. Wij kwamen met de auto en parkeerden bij parkeerplaats Pitground (Poststraat 1, Sittard). Vanaf deze parkeerplaats reden er pendelbussen naar de start. Ook toen ik ’s middags vanaf de start weer naar de parkeerplaats wilde, reden er kleinere pendelbusjes. Dit was allemaal top geregeld.

Onderweg werden we prima verzorgd. Er werd regelmatig gratis drinken en wat te eten aangeboden in kraampjes van de organisatie. Halverwege was er een uitgebreidere post met broodjes. Alle posten waren wel buiten, en dus niet in bijvoorbeeld en gymzaal. Ik kan me voorstellen dat dat minder comfortabel is wanneer je de Kennedymars loopt.

Bekijk hier de website van de Swentibold-Mars en de Kennedymars Sittard.

Lees hier meer over hoe je je voorbereid op een lange wandeltocht, zoals een Kennedymars.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.