Leeuwenmars – 25 kilometer

Op zaterdag 29 april liep ik een voor mij nog onbekende wandeltocht: de Leeuwenmars. Deze wandeltocht, met startpunt in Boven-Leeuwen (vandaar de naam) wordt ieder jaar in mei georganiseerd en kende in 2023 alweer zijn 60e editie. De wandeltocht wordt, net als de Kalorama Wandeltocht, op twee dagen georganiseerd. Je kan ‘m dus zowel op zaterdag als op zondag lopen – handig! Daarbij is de route van de 25 kilometer op beide dagen verschillend, waardoor je die ook als tweedaagse kan lopen.

De Leeuwenmars biedt routes in de volgende afstanden aan:

  • 5 kilometer
  • 10 kilometer
  • 15 kilometer
  • 20 kilometer
  • 25 kilometer
  • 30 kilometer
  • 40 kilometer

Ik besloot dus de 25 kilometer te lopen, op zaterdag. Op zondag zal de route er dus anders uit hebben gezien. Benieuwd naar hoe de Leeuwenmars mij beviel? Lees het hieronder!

De wandeltocht

Naar de start

Ik mocht vroeg uit de veren op 29 april; vanaf mijn woonplaats is het iets minder dan een uur rijden naar Boven-Leeuwen, en ik wilde graag op tijd terug zijn omdat ik ’s-middags nog plannen had. Daardoor koos ik ervoor om de 25 kilometer te lopen in plaats van de 40 kilometer, met dan wel als bijkomend doel dat ik de 25 kilometer in vier uur af zou leggen…

Iets na half 8 kwam ik aan bij het startbureau (een voetbalkantine), waar ik de auto een straat verder kon parkeren. Ik had verwacht dat dit een relatief kleine tocht zou zijn, maar ik ben aangenaam verrast door het aantal auto’s dat er al geparkeerd staat. Het is een kleine honderd meter lopen naar het startbureau. Nadat ik mij bij het startbureau had ingeschreven en had aangegeven dat ik (uiteraard) bij voltooiing een beloning in de vorm van een medaille wilde, kon de tocht beginnen.

De eerste kilometers westwaarts

We slaan vanuit het startbureau linksaf, door een straat die Boven-Leeuwen uit loopt. Aan het einde van de straat lopen we omhoog, een dijk op, waar we direct worden getrakteerd op het eerste mooie uitzicht van de dag. We kijken over de uiterwaarden van de Waal en, met het nog waterige zonnetje, is dat een mooi gezicht. We slaan linksaf op de dijk, en die dijk houden we aan tot we na 4,5 kilometer onder de N323 lopen. Onderweg naar die brug hebben we Beneden-Leeuwen aan onze linkerhand.

Het over de dijk lopen zou een terugkerend thema worden. Nadat we onder de N323 door zijn gelopen gaan we weliswaar iets verder van de Waal af, zodra we Wamel voorbij zijn komen we weer op de Waalbandijk terecht: de dijk langs de Waal. Het moet echter gezegd dat het lopen over die dijk op geen enkel moment gaat vervelen. Zeker richting het volgende dorpje, Dreumel, staan er veel mooie huizen langs de dijk en wisselen de uitzichten over de uiterwaarden elkaar op. Er lopen redelijk wat lopers om me heen, maar het is op geen enkel moment echt druk. Het weer zit mee, en daardoor is het fijn lopen.

Halverwege de Leeuwenmars

Na zo’n 12 kilometer te hebben gelopen komen we bij het rustpunt: een restaurantje waar je gebruik kan maken van het toilet, en iets te eten en te drinken kan bestellen. Ik besluit door te lopen, ook met de 4 uur waarin ik binnen wil zijn in m’n achterhoofd. We slaan linksaf, en doen dat even later nog eens, waardoor we in oostelijke richting lopen. De route was tot nu toe vrijwel volledig in westelijke richting (licht afbuigend naar het zuiden, om de Waal te volgen) en gaat nu het tegenovergestelde doen. Vrijwel parallel aan de route die we op de heenweg volgenden, maar dan iets meer landinwaarts, lopen we terug in de richting van Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen. Daarbij komen we weer door Dreumel en Wamel.

Weinig afwisselend, maar nooit echt saai

Maar ook over de terugweg heb ik weinig te klagen. We lopen afwisselend door de polder, door de genoemde dorpjes en een stukje langs de N322 – en zelfs daar is de omgeving best mooi. We lopen nu (in plaats van over de dijk, langs de rand van het dorp) dwars door Wamel, wat een fijne afwisseling geeft. Ook van Beneden-Leeuwen zien we nu een stuk meer dan op de heenweg, met een lus naar het zuiden om de benodigde kilometers te maken. Alleen het laatste stuk brengt ons terug naar dezelfde dijk als die we op de heenweg zo lang zagen, wanneer we de laatste kilometer in tegengestelde richting lopen. Hier wordt het weer wat drukker, waarschijnlijk door de lopers van kortere afstanden. We slaan rechtsaf om de dijk af te lopen, en komen na een stuk je door Boven-Leeuwen te zijn gelopen weer bij het startbureau.

Ik liep de 26,45 kilometer (aldus Strava) in 4 uur, 5 minuten en 29 seconden, voor een gemiddelde snelheid van 6,54 kilometer per uur.

Praktische informatie

Onderweg was er, buiten de pauzegelegenheid halverwege, geen verzorging. Zorg dus dat je zelf genoeg eten en drinken mee neemt.

Parkeren

Parkeren kan eenvoudig in Boven-Leeuwen. Ik heb geparkeerd in de straat direct naast het inschrijfbureau (Trambaan), waar om half 8 ’s ochtends al meer auto’s stonden. Aan het einde van de dag stonden er nog een stuk meer auto’s, maar de weg is lang met een open berm – ik kan met niet voorstellen dat het daar ooit helemaal vol staat. Parkeren daar was gratis.

Openbaar vervoer

De Leeuwenmars is ook met het openbaar vervoer bereikbaar, zowel vanuit Tiel als vanuit Nijmegen. Kijk hiervoor op ov9292.

Inschrijven

Inschrijven kan bij de balie in het startbureau. Meedoen kost €5,-, inclusief medaille €6,-. Bondsleden krijgen een euro korting.

Beloning

Bij binnenkomst kreeg ik een mooie medaille.

Meer informatie

Kijk voor alle informatie op de website van de Leeuwenmars.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.