Op zaterdag 23 september liep ik met mijn twee broers de Pegasus wandeltocht, op de Veluwe. De Pegasus wandeltocht is een herinneringstocht om Operatie Pegasus en de Slag om Arnhem te herdenken. Omdat ik de Airborne Wandeltocht dit jaar niet liep (en ik met m’n broertje een wandeltocht in WOII thema zou lopen, besloten we voor de Pegasus wandeltocht te gaan. Ik liep ‘m voor het eerst: lees hieronder hoe dat mij beviel!
Voorbereiding en start
Het start- en eindpunt van de Pegasus wandeltocht is Theehuis de Roek op het terrein van zorgorganisatie ’s Heerenloo de Hartenberg, in Wekerom. ’s Ochtends vroeg gingen we op weg vanuit Brabant om redelijk op tijd te kunnen starten. Na een rit van zo’n anderhalf uur kwamen we aan bij ’s Heerenloo, waar verkeersregelaars ons direct naar een parkeerplek begeleidden. We mochten langs een weg parkeren en gezien het aantal auto’s waren er genoeg, maar niet enorm veel deelnemers. Geen massale wandeltocht dus, maar wel gewoon goed georganiseerd en altijd een andere wandelaar in het zicht.
Vanaf de parkeerplek liepen we zo’n 5 minuten over het terrein van ’s Heerenloo naar Theehuis de Roek, waar we van de faciliteiten gebruik konden maken en we ons in konden schrijven. De inschrijfkosten bedroegen €7,-, inclusief een beloning. Wij liepen de 30 kilometer, de langste afstand. Er zijn ook twee kortere afstanden: 10 en 20 kilometer.
De tocht
De gehele route van de wandeltocht liep over de Veluwe. Niet geheel onlogisch, gezien de ligging van ’s Heerenloo. Om 8:32 vertrokken we en liepen we het terrein van ’s Heerenloo af. Net buiten het terrein was een reeks borden geplaatst, met daarop informatie over datgene dat zich in WOII had afgespeeld in de omgeving.
Door de bossen liep de route in noord/noordoostelijke richtering. Net voor Otterlo bogen we af naar het zuiden, over Planken Wambuis, naar Theeschenkerij Mossel – tevens de eerste controlepost. We lopen verder over bospaden en langs afwisselend groene en heidevelden. De route wordt nooit saai, en we hebben eigenlijk altijd wel medewandelaars een stukje voor of achter ons lopen. Via het wildkijkscherm ‘Groene schuurtje’ komen we uit bij het Natuurcentrum bij de Ginkelse heide, de tweede controlepost.
De tweede helft
Vanaf het Natuurcentrum lopen we richting de weg, maar slaan we voor we daar aankomen rechtsaf, de heide op. Daar begint het plots te regenen, vooral tot spijt van een vrijgezellenfeest dat op de heide een yoga workshop volgt. Gelukkig is het een korte bui. Aan het einde van de heide nemen we een korte pauze, en lunchen we op een picknickbankje.
Vanaf daar lopen we het bos weer in – een mooi, open stuk met brede lanen. In een grote boog lopen we terug richting de heide waar we net vandaan komen. De heide steken we over, waarna we weer aan komen bij het Natuurcentrum. Daar komen we doedelzakvereniging Pegasus tegen, een leuke verrassing!
Vanaf het Natuurcentrum lopen we in noordelijke richting, terug in de richting van de start. We hebben nog zo’n 10 kilometer te gaan. We lopen over de Groot Ginkelseweg tussen de weilanden en komen langs een aantal vakantiewoningen. Na een stuk door de bossen draaien we de Planken Wambuisweg op, over de heide. Tussendoor komen we nog een uitkijkpunt tegen, waar we Radio Kootwijk zouden moeten kunnen zien – wij kunnen ‘m alleen niet zien. Via dezelfde weg als na de start komen we het terrein van ’s Heerenloo weer op, en komen we om 14:13 aan bij de finish.
Binnenkomst
Bij de binnenkomst was het gezellig druk bij Theehuis de Roek, met een band in WOII stijl, wandelaars en andere bezoekers. Bij de finish krijgen we een medaille uitgereikt en doen we voldaan een drankje in het Theehuis.
Wij deden uiteindelijk 5 uur, 16 minuten en 34 seconden over de (bijna) 30 kilometer.
Praktische informatie
De gehele route was goed bewegwijzerd met pijlen in verschillende kleuren – een kleur per afstand. Bij de controleposten (Theeschenkerij Mossel en het Natuurcentrum) was er de gelegenheid om eten en drinken te kopen en waren toiletten beschikbaar.
Bekijk hier de website van de Pegasus Wandeltocht.
Over de auteur
Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.
Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.
In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.