Venloop / Neptunus Wandeltocht 2023 – 42,195 kilometer (wandelmarathon)

Op zaterdag 25 maart liep ik de Weir Venloop (of Neptunus Wandeltocht) 2023 in Venlo. Een wandeltocht die ik nog niet eerder gelopen had, én de eerste keer dat ik in 2023 40 kilometer of meer liep; een goede test dus aan het begin van het wandelseizoen. Wil je meer weten over de Venloop en over hoe het mij verging? Lees dan verder!

Weir Venloop – Neptunus Wandeltocht

De Venloop bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: de wandeltocht op zaterdag, en een hardloopwedstrijd op zondag. De hardloopwedstrijd staat erom bekend dat er veel Duitse deelnemers zijn (Venlo ligt immers aan de Duitse grens), en ook tijdens de wandeltocht kwamen we veel Duitse deelnemers tegen. Misschien toeval, misschien niet, maar de drie keer dat ik mede-wandelaars tegen kwam die harde muziek aan het staan, waren alle drie de keren Duitse deelnemers. Klein minpuntje, maar dat mocht de pret niet drukken.

De wandeltocht kent vijf mogelijk afstanden:

  • 10 kilometer
  • 20 kilometer
  • 30 kilometer
  • Wandelmarathon (42 kilometer, 195 meter)
  • 7,5 kilometer Walk & Wheels

Tot 2020 was de langste afstand 40 kilometer, na onderzoek onder de deelnemers van de 40 kilometer wandeltocht. Ik liep de wandelmarathon.

De start

Op de website van de Venloop wordt duidelijk aangegeven waar je kan parkeren – ik koos voor het Kazerneterrein in Blerick, waar vandaan het nog zo’n anderhalve kilometer lopen was naar de start. Het aangegeven adres bracht me (met Google Maps) naar de achterkant van het terrein, waar ik heb geparkeerd op de parkeerplaats van het station. Daar stond ik ook gratis, en weer omrijden om op het juiste, aangrenzende parkeerterrein te komen vond ik teveel moeite.

Vanaf de parkeerplaats ben ik over de brug over de Maas, via het voetpad langs het spoor naar de stad gelopen. Daar stond niet aangegeven hoe ik precies bij de start kwam, maar toen ik naar het centrum en het Julianapark liep kwam ik vanzelf het parcours en mensen van de Venloop tegen. Bij informatiebalie kon ik mijn startbewijs ophalen (op de website staat dat dat alleen de dag van tevoren kan, maar mail vooral even – dat deed ik ook, en uiteindelijk kon het de ochtend van de tocht ook nog). Toen ik het papieren polsbandje om had kon ik dan eindelijk beginnen!

De tocht

Om 07:37 liep ik onder de startboog door en begon ik als één van de laatsten (zo voelde het althans) aan de wandelmarathon. We mochten tussen 7 uur en 8 uur starten, maar de eerste lopers van de 30 kilometer (start tussen 8 en 9) stonden al klaar. Slechts één iemand zag ik voor me aan de wandelmarathon starten. Na elkaar een aantal keer te hebben ingehaald heb ik uiteindelijk vrijwel heel de tocht met deze gezellige Limburger gelopen.

Vanuit Venlo liepen we door een aantal wijken noordwaarts Venlo uit. Al direct in de eerste straten stond er publiek, met muziek, hapjes en drankjes. Het werd gelijk duidelijk dat de Venloop in Venlo enthousiast beleefd wordt. Net boven Venlo liepen we een tijdje langs de Duitse grens.

Via verschillende gehuchten en natuurgebieden, waaronder de Leeremarksche Heide, liepen we naar het meest noordelijke punt van de tocht: Arcen. Daar liepen we een stuk door de Kasteeltuinen van Arcen en haalden we een ijsje bij Clevers – wat uiteindelijk de enige pauze bleek die ik tijdens de hele wandeling nam.

Arcen & slecht weer

Bij Arcen draaiden we richting het zuiden en liepen we door onder meer Lomm en Velden, langs de Maas, terug richting Venlo. Hier begon de wind al fors op te steken. Desondanks was de route bij vlagen erg mooi, met vergezichten over de Maas en z’n uiterwaarden. Zeker toen de zon in het eerste deel nog scheen, waren ook daar de stukken over de heide en door de bossen de moeite

In het eerste deel van de tocht hadden we al een paar korte regenbuitjes gehad en waaide het hard, maar niets heel vervelends. In de laatste 5 kilometer veranderde dat achter. Net toen we de route moesten delen met de kortere afstanden, en we dus niet meer vol door konden lopen, kwam het met bakken uit de lucht. De door mijn wandelgenoot beloofde intocht met mensen rijen dik langs de kant bleef dan ook uit. De vele tenten en dranghekken langs de kant gaven een indruk van hoe het er normaal aan toe gaat bij de binnenkomst, maar de harde regen was duidelijk spelbreker.

Eindtijd & persoonlijk magazine

Uiteindelijk liep ik de wandelmarathon in 7 uur en 17 minuten – net geen 6 kilometer per uur gemiddeld. Eigenlijk iets te snel, want ik voelde bij zo’n 30 gelopen kilometers een opkomende blaar die ik waarschijnlijk met een korte pauze en het even uit en aan doen van m’n schoenen had kunnen bedwingen. Mijn wandelgenoot gaf echter de voorkeur aan doorlopen, en gezien het weer dat toen al begon om te slaan, was dat waarschijnlijk de beste keuze.

Bij de finish kregen we een mooie medaille als aandenken. Tot mijn verrassing kregen we een aantal dagen na de tocht ook nog een mail met daarin een persoonlijk magazine met verdere informatie, waaronder een einduitslag. Uiteindelijk kwam ik als 100e over de streep, als 66e man. In totaal zijn er 535 personen op de wandelmarathon gefinisht. Niet slecht, aangezien ik zo’n 37 minuten later startte dan de meeste andere wandelaars 😉.

Conclusie

De Venloop / Neptunus Wandeltocht is een aanrader! De route is mooi en afwisselend, langs de route wordt er veel aangemoedigd en het evenement is goed georganiseerd. Hopelijk tot volgend jaar!

Lees hier meer over door mij gelopen wandeltochten.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.