Winterserie Hart van Brabant Wandeling Tilburg

Afgelopen zondag, 13 november, was het tijd voor de eerste Winterserie Hart van Brabant van de winter 2022/2023. Ieder jaar organiseert w.s.v. Hart van Brabant, de wandelsportvereniging van Tilburg, vijf wandelingen onder de naam Winterserie Hart van Brabant, of Winterserie Wandelingen. Vorig jaar heb ik één keer mee gedaan, wat zo goed is bevallen dat ik hoop dat ik er deze winter meer kan lopen. In deze blog lees je alles over de Winterserie Hart van Brabant wandelingen, én over de wandeling van afgelopen zondag!

De Winterserie Wandelingen: hoe het werkt

Ieder jaar organiseert w.s.v. Hart van Brabant dus vijf wandelingen, één per maand. Voor 2022/2023 zijn deze wandelingen op de volgende datums:

  • 13 november 2022
  • 18 december 2022
  • 8 januari 2023
  • 12 februari 2023
  • 5 maart 2023

Op iedere datum kan je kiezen uit 4 afstanden:

  • 5 kilometer, starttijd tussen 9:15 en 11:00
  • 15 kilometer, starttijd tussen 9:15 en 11:00
  • 25 kilometer, starttijd tussen 9:15 en 11:00
  • 35 kilometer, starttijd 9:00

De routes overlappen elkaar, waarbij de langere afstanden zich op een geven moment afsplitsen. De route is eenvoudig te volgen, doordat deze goed staat aangeven met pijlen. Daarnaast krijg je bij inschrijving een routebeschrijving, die je met name bij de splitsingen even nodig kan hebben, zodat je de juiste pijlen volgt.

Kosten

Deelname aan de drie kortste wandelingen kost €4,00, de 35 kilometer kost €5,00. Ben je lid van de wandelbond? Dan krijg je een euro korting. Wanneer je een vaantje wilt bij voltooiing van de wandeling, dan betaal je een euro meer.

Mijn ervaring tijdens de Winterserie Wandeling: 15 kilometer

Afgelopen zondag liep ik dus de eerste Winterserie wandeling van dit seizoen, in Tilburg. De start is (ook de andere datums) bij Café-restaurant Boerke Mutsaers. Bij het café-restaurant is een ruime parkeerplaats, maar deze stond vol toen wij om 10 uur aan kwamen. In de wijk direct naast Boerke Mutsaers is gelukkig voldoende parkeergelegenheid.

We hadden ons niet vooraf ingeschreven, wat geen probleem was. Nadat we ons hadden ingeschreven ontvingen we de route, duidelijk uitgewerkt op een uitgeprint A4’tje, en gingen we op pad. Vanaf Boerke Mutsaers slaan we rechtsaf richting de universiteitscampus, vanaf waar we al snel in het bos van het Wandelbos en de Oude Warande, net buiten Tilburg, lopen. De ochtendzon schijnt mooi door de bomen op de weide lanen, en het is ideaal wandelweer. Vanuit het bos steken we de Bredaseweg over en lopen we via het Bels Lijntje, een oude spoorlaan, verder de bossen in.

Vanaf het Bels Lijntje lopen we verder door het bos, dat goed ‘beheerd’ aan voelt – we lopen langs een restaurant, over een discgolf parcours en kruisen meerdere keren een mountainbikeroute. We lopen vanuit het Stadsbos onder andere langs het Daniël de Brouwerpark van Amarant.

Wandelschoenen actie

Eerste rustpunt

Na zo’n zes kilometer (vanaf het startpunt) lopen we het bos uit en komen we uit bij de A58, ten zuidoosten van Tilburg. We gaan via een viaduct onder de A58 door en komen op een industrieterrein terecht. Daar zigzaggen we tussen de bedrijfspanden tot we zo’n 2 kilometer later bij het eerste en enige rustpunt van de dag komen: de McDonalds. Na daar wat gegeten en gedronken te hebben tussen de andere wandelaars lopen we verder.

Na de McDonalds lopen we nog even over het industrieterrein, waarna we weer onder de A58 door gaan en de wijk de Blaak binnen lopen. Vanaf daar lopen we alsmaar naar het noorden, door een groene strook over fiets- en voetpaden.

Wanneer we de Bredaseweg oversteken zijn we de Blaak uit en lopen we, door andere woonwijken, in een rechte lijn richting het eindpunt. Dit slotstuk van de route is niet per se saai, maar door het bos lopen is meer mijn ding. Desondanks is de afwisseling (je loopt ongeveer de helft van de tocht door het bos, en de andere helft door Tilburg) prettig.

Nadat we al slingerend bij station Universiteit Tilburg uit komen, komt ook Boerke Mutsaers in zicht, en voor we het weten zijn we bij het eindpunt. We melden ons binnen om te laten weten dat we klaar zijn, en we nemen het vaantje dankbaar in ontvangst. Uiteindelijk hadden we 15,57 kilometer gelopen, waar we 2 uur en 56 minuten over deden.

Conclusie

De Winterserie Hart van Brabant wandelingen zijn leuke wandelingen om tijdens de winter in vorm te blijven en georganiseerd langere afstanden te lopen. De route is wel steeds hetzelfde – daardoor is misschien leuk om iedere keer een andere afstand te lopen, zodat je toch iets van variatie hebt.

Ik heb nu twee keer een Winterserie wandeling gelopen in Tilburg (1x 25 kilometer en 1x 15 kilometer), en ik ga ze zeker vaker lopen. Ze bieden een kans om makkelijk dicht bij huis een langere wandeling te maken, met andere wandelaars én een vaantje achteraf.

Praktische informatie

Afstand:
Tijd:

15,57 kilometer
2:56:11

Lees hier meer op de website van de wandelvereniging Hart van Brabant.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.