Pieterpad – Proloog

Onlangs ben ik begonnen aan een wandelroute die al heel lang boven aan mijn lijstje stond: het Pieterpad! Het Pieterpad is het bekendste Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) van Nederland, en zou je eigenlijk alleen daarom al minimaal één keer in je leven moeten hebben gelopen, als fanatiek wandelaar. Het pad begint in Pieterburen in Groningen en eindigt op de Sint-Pieterberg in Limburg – vandaar Pieterpad. Met een lengte van 498 kilometer is het ook direct de langste LAW van Nederland. Als start liep ik de proloog van het Pieterpad.

De proloog

Naast de 25 etappes van het Pieterpad, kent het Pieterpad ook een proloog en een epiloog. Dit zijn geen officiële etappes, maar ze worden wel beschreven in de officiële Pieterpad-gids. De proloog is 10 kilometer lang en brengt je vanuit Pieterburen noordelijk richting de Waddenzee. Hierdoor kan je, voordat je aan het echte Pieterpad begint, naar het noordelijkste puntje van Nederland lopen. Je hoeft ‘m dus niet te lopen om te kunnen zeggen dat je heel het Pieterpad hebt gelopen, maar ik vond het een leuke start om zo écht van de noordelijkste rand van Nederland helemaal naar het zuiden te lopen. Daarnaast is de eerste etappe van het Pieterpad (Pieterburen – Winsum) maar 12 kilometer. Door de proloog eraan toe te voegen, had ik met 22 kilometer een mooie eerste wandeldag.

Naar Pieterburen

Ik liep de proloog op een donderdag, maar besloot om op woensdagavond al naar Groningen te reizen. Daar kon ik overnachten bij familie, waardoor ik vroeg op donderdagochtend naar Pieterburen kon voor de proloog en etappe 1.

De reis van het centraal station van Groningen naar de start in Pieterburen duurt net iets langer dan een uurtje. Ik pakte de stoptrein richting Eemshaven, en stapte uit in Winsum. Vanaf daar kon ik met Qbuzz Bus 68 richting Hornhuizen via Leens naar Pieterburen – een rit van zo’n half uur. Totale kosten volgens 9292.nl: €6,91.

De wandeling

Iets voor 10 uur kwam ik aan bij het startpunt van het Pieterpad, wat ook het startpunt is van de proloog. In de bus was ik een andere wandelaar tegengekomen, die ook het Pieterpad ging lopen – maar niet de proloog. Leuk om zo even te praten over wat ons te wachten staat, vooral omdat hij het hele Pieterpad al een keer gelopen had.

Met wat druilerig weer (en regen op komst) begon om 9:59 mijn wandeling. De route van de proloog voerde me na twee straten al Pieterburen uit, de weilanden in. En daar begon helaas direct de regen die die donderdag én de vrijdag erna een dominante rol zou spelen. Via een fietspad lopen we in noordelijke richting, om na een tijdje rechtsaf te slaan en een paar kilometer in oostelijke richting, parallel aan de zee, te lopen. Onderweg word ik door twee fietsers ingehaald die kort een praatje maken. Ze gaan het volledige Pieterpad fietsen, waarbij ik me bedenk dat ze dat in principe in een dag of vijf moeten kunnen doen – toch heel wat anders dan de weken aan wandeldagen die je er te voet over doet.

In Kaakhorn, een klein gehucht, slaan we linksaf. De eerste kilometers zitten erop en er volgt een lange rechte weg richting de Waddenzee. En het moet gezegd: de route is tot nu toe niet enorm stimulerend. Het weer zal daarbij niet geholpen hebben, maar de route loopt door open weilanden met weinig anders te zien dan een sporadische boerderij – en dat zou de rest van de proloog zo blijven.

De Wadden

We lopen de lange rechte weg af en draaien bij de laatste dijk voor de Waddenzee linksaf, de dijk op. Daar hebben we direct zicht op de Wadden, maar tot mijn spijt lopen we niet direct aan het strand of aan zee – ook langs de dijk loopt eerst nog een deel land tot in de verte de zee begint. De dijk vorm een kilometer of twee de route, waarbij we onderweg door twee schaapskuddes lopen. Niet geheel op m’n gemak loop ik met een boogje om de nieuwsgierige schapen heen. Bij de IJzeren Wadloper ga ik de dijk weer af, en sla linksaf, richting Pieterburen. Ondanks de regen voelen m’n benen goed, en overweeg ik zelfs even om, wanneer m’n benen zo blijven voelen, door te lopen naar Groningen. Het zou de dag fors langer maken (in totaal 44 kilometer), maar niet onmogelijk. Bijkomend voordeel zou zijn dat ik dan wederom in Groningen kan slapen, in een normaal bed –  in plaats van in m’n tentje op een camping die ongetwijfeld drassig is van de regen.

De weg naar Pieterburen is wederom alsmaar rechtdoor, tot we met een paar kleine slingers aan het einde van de weg weer Pieterburen binnen lopen. Daar kom ik na een wandeling van een uur en 45 minuten aan, waar Buienradar met vertelt dat het het komende uur fors gaat regenen. Ik besluit om te lunchen bij restaurant Waddengenot, vlak bij de start. Daar zit ik uiteindelijk ruim een uur, om niet in de ergste regen te hoeven wandelen. Maar tegelijkertijd vervliegt daarmee de kans om voor het donker in Groningen te komen.

Ik liep de 10,21 kilometer (volgens Strava) in 1 uur, 45 minuten en 20 seconden.

Praktische informatie – Proloog Pieterpad

Ik reisde per trein en bus van Groningen centraal station naar Pieterburen, waar de bus je recht voor de start af zet. Met de officiële gids van het Pieterpad was de route, die ook goed gemarkeerd stond, makkelijk te vinden. Op slechts één punt miste ik de markering en liep ik een stukje verkeerd, namelijk op het moment dat je de dijk af loopt en linksaf moet slaan richting Pieterburen. Dit staat beschreven als ‘linksaf een betonweg inslaan richting Bezoekerscentrum Waddenkust’, maar dat bordje staat daar niet – die kom je pas tegen als je die betonweg al een eind bent uitgelopen.