Een aantal weken geleden liep ik met een wandelvriendin de Trage Tocht Deelerwoud – één van de wandeltochten bedacht en beschreven door Rob Wolfs. Een aantal jaar geleden liep ik deze wandeling ook, en het is sindsdien een van mijn favoriete wandelroutes. Tijdens die eerste ronde kwam ik veel wild tegen, en nauwelijks andere wandelaars – in mijn ogen een perfecte ronde. Lees hieronder meer over de Trage Tocht Deelerwoud!
De wandeling
Vanaf de parkeerplaats steken we de weg over richting een tunneltje. We zijn expres vroeg begonnen om hopelijk nog iets van de zonsopkomst in het bos mee te pakken, maar we zijn net te laat. Na het tunneltje lopen we zo’n 200 meter naar een kruispunt, waar we rechtsaf slaan, een lang fietspad op. De vorige keer spotte ik hier direct twee herten, maar vandaag hebben we op het fietspad geen geluk. Aan het einde van het fietspad slaan we rechtsaf, waarna we langs twee prachtige gelegen boerderijen lopen, waar we wél een aantal reeën spotten.
Vanaf hier lopen we echt de bossen in, over bospaden, weg van het fietspad. We nemen een aantal afslagen en lopen een aantal kilometer door het bos, tot we vanuit het bos op de rand van de heide uit komen. We volgen de bosrand met prachtig uitzicht op de heide aan onze linkerzijde. Hier spotten we een aantal reeën die een stukje verderop door het bos lopen – mijn poging om ze te fotograferen is matig gelukt.
Vanaf het brede pad langs de heide slaan we rechtsaf, terug de bossen in. Het bos is hier op sommige stukken dichtbegroeid. Door het vroege tijdstip komen we een aantal keer (natuur)fotografen tegen – het is duidelijk drukker dan toen ik de route een aantal jaar geleden liep. Na een aantal afslagen blijken we, wanneer we op een open stuk komen, omhoog te zijn gelopen. We hebben prachtig uitzicht over de bossen rechts, en links over een open stuk in het bos. We lopen om het open stuk heen (hier kwam ik de vorige keer wilde zwijnen tegen), waarna we terug komen op het brede pad waarvandaan we eerder rechtsaf het bos in gingen, na de heide.
Vanaf dit pad slaan we even later linksaf, een breed fietspad op, terug richting de auto. Het pad loopt dwars over de open vlakte, wat mooie uitzichten geeft, vooral aan de linkerkant. Het is hier duidelijk iets drukker qua fietsers, maar desondanks moet dit wel een van de rustigere delen op de Veluwe zijn, ondanks de snelweg dichtbij.
Aan het einde van het fietspad volgen we deze met een bocht naar links, waarna we weer rechtsaf slaan naar het tunneltje, en de parkeerplaats.
Prachtig zwerven over de Veluwe
De Trage Tocht Deelerwoud stelt nooit teleur. De omgeving is prachtig, gevormd door de IJstijd 10.000 jaar geleden. Op de bospaden waan je je af en toe alleen op de wereld, zeker wanneer je buiten het wandelseizoen of doordeweeks gaat – maar ook in het weekend is het hier buitengewoon rustig. Daarnaast leent deze wandeling zich perfect voor het spotten van wild, zoals reeën, herten en wilde zwijnen. Dat alles pal naast de A50, die je na 10 minuutjes wandelen niet meer hoort.
De wandelingen van Rob Wolfs zijn altijd aanraders, maar deze specifiek is een pareltje. Ik kan ‘m niet genoeg aanbevelen!
Praktische informatie
Parkeren
Je parkeert eenvoudig op een parkeerplaats langs de A50. Allebei de keren dat ik hier parkeerde, was er voldoende parkeerplek. De weg naar de parkeerplaats toe is, wanneer je vanaf het zuiden komt, soms wat smaller. Ook kom je een bord tegen dat aan geeft dat de weg dood loopt, maar dit klopt niet. Wanneer je met Google Maps naar de parkeerplaats navigeert, dan wijst ie je de juiste weg.
Afstand & zwaarte
De wandeling is, volgens Strava, 16,74 kilometer lang, met een hoogteverschil van 111 meter. Volgens de routebeschrijving is de wandeling 16 kilometer. De route is niet zwaar, maar loopt wel grotendeels over zand- en bospaden.
De route is tussen 15 september en 15 oktober voor 9 uur ’s ochtends en na 16:00 uur ’s middags niet toegankelijk, in verband met de bronst.
Ook de Trage Tocht Deelerwoud lopen? Voor €2,50 koop je de routebeschrijving van de wandeling op de website van Wandelzoekpagina.
Strava
Bekijk hier al mijn blogs over door mij gelopen wandelingen.
Over de auteur
Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.
Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.
In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.