Wandelknooppunten: hoe werken ze en hoe maak je er gebruik van?

Wandelen in een nieuwe omgeving, of in een bekende omgeving een nieuwe route wandelen en nieuwe wandelpaden ontdekken, is het leukste wat er is. Daarbij wil je alleen niet verdwalen. Daar is een handige oplossing voor bedacht: wandelknooppunten! Maar hoe werken wandelknooppunten, en hoe maak je er gebruik van? Je leest het in dit blog!

Wat zijn wandelknooppunten?

Wandelknooppunten zijn een netwerk van knooppunten, gelegen op plekken waar wandelpaden elkaar kruisen, waarmee je eenvoudig een wandelroute uit kan stippelen. Ze zijn onderdeel van regionale wandelnetwerken. In heel Nederland vind je dit soort knooppunten, die worden aangegeven met paaltjes en ieder zijn genummerd met een getal. Deze getallen (ieder knooppunt heeft een getal) staan in een gele zeshoek aangegeven, tegen een groene achtergrond – zie ook de afbeelding hieronder.

Een paal van een wandelknooppunt
Een paal van een wandelknooppunt, met daarop aangegeven hoe je richting knooppunt 1 of knooppunt 93 loopt.

Hoe werken wandelknooppunten?

Vanuit ieder wandelknooppunt kan je eenvoudig naar weer een volgend wandelknooppunt lopen. Wanneer je bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen in gaat, dan kan je bij de verschillende ingangen van het park plattegronden vinden, met daarop de verschillende wandelknooppunten. Ook kan je online een route uitstippelen met de routeplanner van Wandelnet, waarin je alle wandelknooppunten terug kan vinden. Wanneer je van knooppunt naar knooppunt een route uit stippelt, en de getallen van de verschillende knooppunten opschrijft, dan hoef je tijdens je wandeling alleen maar de paaltjes te volgen.

Stel, je start (en staat) bij knooppunt 12 en wil naar knooppunt 36. Kijk dan simpelweg op het paaltje van knooppunt 12 welke kant je op moet lopen om bij knooppunt 36 uit te komen. Het getal 36 zal namelijk in een driehoekig geel vlak op het paaltje staan, wijzend naar het pad / de richting die je op moet. Volg daarna de paden zoals door de paaltjes (weer met gele driehoeken, wijzend naar het juiste pad) aangegeven, en je komt vanzelf bij knooppunt 36 uit.

Vind ik over in Nederland wandelknooppunten?

In tegenstelling tot de fietsknooppunten is het wandelnetwerk nog niet volledig dekkend in Nederland. Zo is er in Flevoland nog geen wandelnetwerk aangelegd, waardoor je er ook geen wandelknooppunten zal vinden.

Eenvoudig je route uitstippelen

Wil je een route via de wandelnetwerken en wandelknooppunten uitstippelen? Dat doe je eenvoudig op de website van Wandelnet. Daar vind je een kaart met alle wandelknooppunten, zodat je thuis (of onderweg, met de app) makkelijk een route uit kan stippelen. Je vindt de routeplanner hier.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.

1 gedachte over “Wandelknooppunten: hoe werken ze en hoe maak je er gebruik van?”

Reacties zijn gesloten.