Wandelroutes vanaf de Roestelberg

Op zoek naar een leuke wandelroute vanaf de Roestelberg? Zoek niet verder: ik heb vier mooie wandelroutes vanaf de Roestelberg uitgezet en hieronder voor je beschreven. De Roestelberg is de naam voor zowel een zandverstuiving, als een café-restaurant aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen, vlakbij Waalwijk. De zandverstuiving is bij wandelaars een populaire plek als startpunt voor wandelingen, maar door de verschillende vakantieparken vlakbij is de Roestelberg ook populair bij gezinnen en dagjesmensen.

Wil je in de Loonse en Drunense Duinen gaan wandelen, en wil je starten bij de Roestelberg? Hieronder vind je vier mooie wandelingen die je kan maken door de Loonse en Drunense Duinen, met de Roestelberg als startpunt. Daarnaast vind je hier praktische informatie over bijvoorbeeld parkeren bij de Roestelberg, en dingen waar je op moet letten. Veel wandelplezier!

Goed om te weten: Alle onderstaande wandelroutes maken gebruik van het wandelknooppuntennetwerk in de Loonse en Drunense Duinen. Dat vergemakkelijkt het navigeren tijdens je wandeling aanzienlijk! Nog nooit een knooppuntenroute gelopen? Lees hier mijn blog over hoe het wandelen van knooppunten werkt.

De volgende vier wandelroutes vanaf de Roestelberg vind je hier:

  • Plantloon & Achterste Hoeven – 8,4 kilometer
  • Kleine ronde over zand en heide – 4,3 kilometer
  • Grote ronde over zand en heide – 15,1 kilometer
  • Kaatsheuvelse IJsbaan & heide – 4,6 kilometer

Parkeren

Bij café-restaurant de Roestelberg vind je een kleine parkeerplaats. Hier is ’s avonds en doordeweeks voldoende plek, maar zeker in de weekenden staat deze parkeerplaats vaak vol. Een stukje verderop vind je, bij Het Genieten, een grotere parkeerplaats waar ruim voldoende plek is. Rijd hiervoor gewoon naar de Roestelberg, en sla bij het café-restaurant linksaf. Na 100 meter kom je bij de parkeerplaats aan.

Klik hier om te navigeren naar de Roestelberg.

Wandeling 1: Rondje Plantloon & Achterste Hoeven – 8,4 kilometer

Deze wandeling voert je weg van de Roestelberg, en laat je kennis maken met een wat minder bekend én minder bewandeld stuk van de Loonse en Drunense Duinen: Plantloon. Hier vind je brede lanen, met uitzichten over de verschillende door bossen omringde weilanden, perfect voor het spotten van wild wanneer het ’s avonds begint te schemeren.

In groen is de wandelroute aangegeven. We beginnen links onderin, bij de Roestelberg.

De route

Vanaf café-restaurant de Roestelberg (knooppunt 66) lopen we rechtdoor de Roestelbeg op en over. Bij knooppunt 46, op het zand, slaan we linksaf richting knooppunt 44, over het verlengde van de zandverstuiving. Je slaat bij knooppunt 44 met een haakse bocht linksaf, en volg de pijlen naar knooppunt 53. Vanaf hier lopen we op Plantloon.

Tussen knooppunten 44 en 53 delen we het pad een stukje met het Hertogenpad, een LAW dat loopt van Breda naar Roermond. Aan onze linker- en rechterhand zien we door de bomen al snel twee weilanden liggen. Kijk goed naar de bosrand, om eventueel wild te spotten.

Bij knooppunt 53 slaan we rechtsaf, naar knooppunt 52, van waar we naar knooppunt 56 doorlopen – het noordelijkste puntje van de wandeling. Hier zitten we, zonder dat je het merkt, op steenworp afstand van Waalwijk.

Bij knooppunt 56 slaan we rechtsaf naar knooppunt 51, vanwaar we doorlopen naar knooppunt 48. Wederom lopen we tussen twee weilanden door. Bij knooppunt 48 slaan we linksaf, waarna we bij knooppunt 47 direct rechtsaf slaan. We slingeren ons een weg van de boerderij door de bossen, over verschillende lanen naar knooppunt 43. Hier zien we een laatste weiland, waarna we rechtsaf slaan naar knooppunt 44. Volg vanaf hier het fietspad in westelijke richting, terug naar de Roestelberg, of loop via knooppunten 46 en 66 terug naar hetzelfde eindpunt.

Percentage onverhard: 96%

Download hier de routebeschrijving van deze route (knooppunten + kaart)

Wandeling 2: Kleine ronde over zand en heide – 4,3 kilometer

Deze kleine ronde is uitermate geschikt om bijvoorbeeld met kinderen te lopen. Je loopt vanaf de Roestelberg, met het losse, mulle zand, over de heide, door de bossen, om weer op de heide te eindigen. Daardoor biedt deze wandelroute veel afwisseling, terwijl je toch binnen een uurtje weer terug bent bij de Roestelberg.

De wandelroute is in groen aangegeven. We beginnen bovenin, bij de Roestelberg.

De route

We starten bij de Roestelberg bij knooppunt 66 en beklimmen de Roestelberg, naar knooppunt 46 en knooppunt 45. Vanaf knooppunt 45 lopen we rechtdoor de heide op, naar knooppunt 15, dat in de bossen ligt. We lopen door de bossen door naar knooppunt 13, en steken daarbij de Waalwijksebaan over. We lopen door naar knooppunt 12, gevolgd door knooppunt 10, waarbij bos en heide elkaar afwisselen.

Bij knooppunt 10 slaan we rechtsaf, steken we weer de Waalwijksebaan over, en lopen we de heide op, terug richting knooppunt 45. Daar zijn we terug bij de Roestelberg. Volg knooppunten 46 en daarna 66 om bij het startpunt terug te komen.

Percentage onverhard: 99%

Download hier de routebeschrijving van deze route (knooppunten + kaart)

Wandeling 3: Grote ronde over zand en heide – 15,1 kilometer

Deze wandelroute loopt om de zandverstuiving heen waar de Roestelberg deel van uit maakt. Op een aantal stukken loopt de route over het zand en de heide, afgewisseld door bospaden. Vlakbij de route ligt de Capucijnenberg, het hoogste punt van de zandverstuiving. Na zo’n 10 kilometer loopt de route langs Bosch en Duin, de perfecte plek voor een pauze met een hapje en een drankje.

De wandelroute is in het groen aangegeven. We beginnen links bovenin, bij de Roestelberg.

De route

Vanaf knooppunt 66, ons startpunt bij café-restaurant de Roestelberg, beklimmen we de Roestelberg om bij knooppunt 46 te komen. Daar slaan we linksaf richting knooppunt 44, en lopen we langs de wal aan onze linkerhand die het gebied daarachter beschermt tegen het stuifzand. Bij knooppunt 44 gaan we rechtdoor, en slingeren we naar knooppunt 43. Hierna volgt een lang stuk naar knooppunt 38, waarbij de paden ons uit de bossen leiden, de heide en het zand op, om vervolgens weer de bossen in te duiken. Bij knooppunt 38 slaan we rechtsaf, en zetten we koers naar knooppunt 36. Ook daar slaan we rechtsaf (we lopen immers met de klok mee om het stuifzand heen), naar knooppunt 35.

Capucijnenberg

Bij knooppunt 35 slaan we rechtsaf naar knooppunt 34. Bij knooppunt 34 kan je even van de route af om de Capucijnenberg te genieten. Vanaf die berg heb je een wijds uitzicht over de omgeving. Loop hiervoor vanaf knooppunt 34 in oostelijke richting – zie ook de kaart hieronder.

Wanneer je na het beklimmen van de Capucijnenberg weer bij knooppunt 34 komt, loop je verder in zuidelijke richting naar knooppunt 33, over de heide en het zand. De wandeling naar knooppunt 37 voert verder over het zand en de heide. Bij knooppunt 37 gaan we rechtdoor naar knooppunt 30, bij Bosch en Duin. Bosch en Duin is een gezellig restaurant, waar het zeker de moeite waar is om even te pauzeren met een hapje en een drankje.

Eenmaal weer op krachten gekomen lopen we vanaf knooppunt 30 door naar knooppunt 29, kort daarna gevolgd door knooppunt 28. Bij knooppunt 28 gaan we rechtdoor richting knooppunt 26, waarbij we langs de bosrand over het losse zand lopen, gevolgd door de heide. We slaan bij de bosrand na de heide linksaf en volgen het pad door het bos. Bij knooppunt 26 gaan we rechtdoor naar knooppunt 25, waar we rechtsaf slaan naar knooppunt 14, door het bos. Aangekomen bij knooppunt 14 gaan we rechtsaf naar knooppunt 15, waar we rechtdoor gaan richting knooppunt 45, eerst door het bos, daarna over de heide. Bij knooppunt 45 zijn we weer bij de Roestelberg aangekomen, die we weer beklimmen om te eindigen bij knooppunt 66.

Percentage onverhard: 97%

Download hier de routebeschrijving van deze route (knooppunten + kaart)

Wandeling 4: Kaatsheuvelse IJsbaan & heide – 4,6 kilometer

Tijdens deze wandeling lopen we richting de Kaatsheuvelse IJsbaan. De Kaatsheuvelse IJsbaan is een waterplas die in de crisisjaren, tussen 1929 en 1940, met de hand is gegraven door werklozen, als werkverschaffingsproject. De plas moest in de winter plezier bieden aan de inwoners van de gemeente Loon op Zand. Dat lukte: nadat de plas in 1934 was uitgegraven werd er een ijsclub opgericht, waarna er in de eerste winter direct geschaatst werd. Meer over de Kaatsheuvelse IJsbaan lees je op het bord bij de plas zelf.

De wandelroute is in groen aangegeven. We beginnen rechts bovenin, bij de Roestelberg.

De route

Vanaf café-restaurant de Roestelberg lopen we, vanaf knooppunt 66, in westelijke richting langs de bosrand richting knooppunt 09. Daar slaan we linksaf, richting knooppunt 05. We lopen over de Waalwijksebaan, die Waalwijk door de bossen met Loon op Zand verbindt. Onderweg naar knooppunt 05 slaan we bij de Kaatsheuvelse IJsbaan rechtsaf. Je loopt hier in een honden losloopgebied – houd daar rekening mee en let goed op waar de hond wel en niet los mag.

Bij knooppunt 05 slaan we linksaf richting knooppunt 7, met de Kaatsheuvelse IJsbaan aan onze linkerhand, waarna we vanaf knooppunt 7 rechtdoor lopen naar knooppunt 4. Vanaf café-restaurant de Roestelberg tot knooppunt vier lopen we op een stukje van de LAW het Hertogenpad.

Bij knooppunt 4 slaan we linksaf naar knooppunt 12, en lopen we door het bos richting de heide. Bij knooppunt 12 slaan we linksaf naar knooppunt 10, waar we rechtsaf slaan naar knooppunt 45, dwars over de heide. De Roestelberg komt weer in zicht.

Sla bij knooppunt 45 linksaf, en loop via knooppunt 46 terug naar het café-restaurant, bij knooppunt 66.

Percentage onverhard: 96%

Download hier de routebeschrijving van deze route (knooppunten + kaart)


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.