3-in-1 jas kopen: waar moet je op letten? | Keuzehulp

Bij het kopen van een jas om in te wandelen is het soms lastig om de keuze te maken tussen een hardshell en een softshell. Je kan ze natuurlijk ook allebei kopen, maar in plaats daarvan is er ook een tussenweg: een 3-in-1 jas. Ze zijn vaak wat duurder, maar bieden je, zoals de naam al zegt, drie mogelijkheden: een hardshell die losstaand als regenjas kan fungeren, een binnenjas die, wanneer het niet regent maar het wel frisser is, je warm kan houden, en je kan de binnenjas én de hardshell tegelijk dragen, met name voor in winterse omstandigheden. De fleece houdt je dan warm, terwijl de hardshell je beschermt tegen de elementen. Maar hoe kies je de juiste 3-in-1 jas, en waar moet je op letten bij een 3-in-1 jas kopen? Je leest het in dit blog!

Wat is een 3-in-1 jas?

Een 3-in-1 jas zijn eigenlijk twee jassen die je kan combineren en ieder los kan dragen zodat je, zoals de naam al zegt, in totaal 3 verschillende jassen hebt. Een 3-in-1 jas bestaat uit een binnenjas (vaak een fleece, maar soms een softshell) en een buitenjas, een hardshell. Hierdoor kan je de jas dus op drie manieren dragen:

  1. Alleen de hardshell, zonder de fleece eronder, als regenjas
  2. Alleen de binnenjas, zonder hardshell, om warm te blijven in droog maar fris weer
  3. De binnenjas met daar overheen de hardshell, zodat je én warm blijft, én droog

Hoe gebruik je een 3-in-1 jas?

Een 3-in-1 jas is makkelijk in gebruik. De buitenjas en de binnenjas draag je eenvoudig los. Wanneer je zowel de binnenjas als de buitenjas wilt dragen, dan kan je bij vrijwel alle 3-in-1 jassen de binnenjas aan de buitenjas bevestigen met een rits of drukknopen. Daarnaast zitten er bij 3-in-1 jassen van The North Face bijvoorbeeld ook lussen in de mouwen en in de nek, waardoor je de binnenjas ook daar nog vast kan maken aan de buitenjas met een lusje met een drukknop. Dit voorkomt dat de mouwen van de binnenjas bijvoorbeeld omhoog kruipen binnen de buitenjas.

Wanneer draag je een 3-in-1 jas?

Doordat je ‘m op verschillende manieren kan dragen, is een 3-in-1 jas geschikt voor veel verschillende omstandigheden. Ze worden vaak gebruikt om in te wandelen, omdat je eenvoudig je jas aan kan passen op het weertype. Daarnaast worden 3-in-1 jassen ook vaak gebruikt door wintersporters: op de piste draag je allebei de lagen, in de apres-ski alleen de binnenjas.

Binnenjas – buitenjas combinaties

Tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende combinaties qua binnenjas en buitenjas. De buitenjas is eigenlijk altijd een hardshell als bescherming tegen de elementen, maar de binnenjas kan verschillende. De volgende soorten binnenjassen zijn op dit moment verkrijgbaar:

Waar moet je op letten bij het kopen van een 3-in-1 jas?

Wanneer je een 3-in-1 jas koopt, vraag je dan vooral af waar je ‘m voor gaat gebruiken, en wat je eigen voorkeuren zijn. Wandel je veel in de winter, of ga je de jas gebruiken op wintersport? Dan is een gevoerde binnenjas raadzaam. Deze zijn vaak wat warmer dan 3-in-1 jassen met een binnenjas van fleece. Let wel: ook jassen met een fleece binnenjas zijn warm, doordat je (met de buitenjas) vaak sowieso al twee lagen aan hebt. Echt koud zul je het in een 3-in-1 jas dus doorgaans niet krijgen.

De keuze voor een lange of korte 3-in-1 jas is, is vrij vanzelfsprekend: wat vind je prettig, en waarvoor gebruik je de jas? Als je op wintersport gaat en je hebt veel bewegingsvrijheid nodig, dan is een kortere jas waarschijnlijk een slimmere keuze dan een lange jas.

Wat kost een 3-in-1 jas?

3-in-1 jassen zijn, buiten aanbiedingen, verkrijgbaar vanaf zo’n €179,99 en kunnen in prijs oplopen tot €600,- á €700,-. Voor dat geld krijg je dus wel een super veelzijdige jas, wat belangrijk is om mee te nemen in je overweging om voor een 3-in-1 jas, of een ‘normale’ jas te gaan.

Bekijk hier alle 3-in-1 jassen voor heren, en alle 3-in-1 jassen voor dames, bij Vrijbuiter.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.