Wanneer je op zoek gaat naar geschikte wandelschoenen, dan kom je al snel voor een belangrijke vraag te staan: kies je voor hoge of voor lage wandelschoenen? Die keuze heeft best grote consequenties voor je wandelervaring, waardoor het slim is om een goede afweging te maken voordat je hoge of lage schoenen koopt.
Er zijn een aantal redenen waarom je voor hoge, of voor lage wandelschoenen zou kunnen kiezen.
Hoge wandelschoenen
Hoge wandelschoenen zijn wandelschoenen die tot ruim boven de enkel komen. Doordat ze zo hoog zijn, bieden ze meer ondersteuning en bescherming voor je voeten en enkels. Ze zijn doorgaans gemaakt van ruwer, stugger materiaal. De extra steun die deze schoenen bieden kan fijn zijn wanneer je een zware backpack op je rug hebt, doordat ze voorkomen dat je je enkel verzwikt of ‘rolt’ wanneer je op oneven terrein loopt. De zware rugzak maakt je zwaarder, waardoor je enkels de ondersteuning goed kunnen gebruiken. Ik spreek daarbij helaas uit ervaring: toen ik de West Highland Way liep had ik lage wandelschoenen én een zware backpack. Gevolg: op dag twee ging ik door m’n enkel. Gelukkig kon ik doorlopen, maar sindsdien draag ik hoge schoenen.
Een voordeel dat ik een jaar later van mijn hoge wandelschoenen had toen ik weer in Schotland wandelde: bij het oversteken van beekjes bleven mijn voeten droog. Een aantal keer kwam het water tot over m’n enkels, maar doordat ik de tweede keer in Schotland wél hoge wandelschoenen droeg, liep het water niet in m’n schoenen.
De voordelen van hoge wandelschoenen op een rij:
- Meer ondersteuning voor je enkels
- Daardoor minder kans dat je door je enkel gaat
- Bieden meer en betere bescherming voor je enkels dan lage wandelschoenen, wat in ruwer terrein veel kan schelen
- Je kan door iets dieper water waden in hoge wandelschoenen, omdat het water minder snel je schoenen in loopt
Lage wandelschoenen
Lage wandelschoenen daarentegen zijn de beste keuze voor kortere wandelingen, of voor personen die een lichtere, flexibelere schoenen de voorkeur geven. Lage wandelschoenen komen tot onder en soms iets boven de enkel, en zijn vaak gemaakt van lichtgewicht materialen. Hierdoor bieden ze meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit dan hoge schoenen. Dit maakt lage wandelschoenen een goede keuze wanneer je een veelzijdige schoen wil die je vooral gebruikt op relatief vlakke ondergronden.
De voordelen van lage wandelschoenen op een rij:
- Lichter van gewicht, wat bij lange wandeltochten (Kennedymarsen, meerdaagse wandeltochten) mee kan gaan tellen
- Meer bewegingsvrijheid, zeker wanneer je enkel helemaal vrij is van de schoen
- Doordat je de ondersteuning van een hoge schoen niet hebt moet je enkel harder werken. Dit maakt je enkels sterker en verbetert je balans
Wanneer kies je voor welk type wandelschoen?
Voor een groot deel komt de keuze voor hoge of lage wandelschoenen neer op persoonlijke voorkeur. Desondanks zou ik de volgende punten meenemen in je afweging voor hoge of lage wandelschoenen:
- Waarvoor ga je ze gebruiken?
- Lange wandeltochten op relatief vlak terrein -> Lage wandelschoenen
- Wandelingen over bergachtig terrein, met een onregelmatige ondergrond (en dus meer belasting voor je enkels) -> Hoge wandelschoenen
- Wat voor terrein kom je tegen?
- Vlak terrein, weinig oneven terrein -> Lage wandelschoenen
- Oneven, ruw terrein -> Hoge wandelschoenen
- Weet je van jezelf dat je meer ondersteuning nodig hebt in je enkels, door bijvoorbeeld een eerdere blessure of ga je weleens door je enkels?
- Ja -> Hoge wandelschoenen
- Nee -> Lage wandelschoenen
Probeer vooral beide opties uit!
Uiteindelijk is de keuze voor hoge of lage wandelschoenen er een die je moet maken aan de hand van je eigen voorkeuren, het type wandeling dat je plant / doorgaans maakt, en je eigen individuele behoeften en ervaringen. Sommige wandelaars (waaronder ik) geven de voorkeur aan de bescherming van hoge wandelschoenen, terwijl anderen deze te zwaar en te lomp vinden, en de voorkeur geven aan de flexibiliteit en bewegingsvrijheid van lage schoenen. Ga vooral naar een winkel waar ze een ruim assortiment hoge en lage wandelschoenen aanbieden, en probeer ze om een goede afweging en de beste keuze te kunnen maken.
Lees hier alle blogs over je wandeluitrusting.
Over de auteur
Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.
Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.
In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.