Hoe bereid je je voor op een Kennedymars?

Een Kennedymars lopen is, voor wandelaars die van een uitdaging houden, een fantastische ervaring. Zeker als je een grotere Kennedymars loopt, dan kan je rekenen op veel publiek langs de kant, veel gezellige mede wandelaars en een geweldige sfeer. Daarnaast blijf ik het altijd bijzonder vinden waar we als mens toe in staat zijn: 80 kilometer aan één stuk lopen; het blijft een soort overwinning op jezelf, zeker wanneer je in de laatste kilometers aan het afzien bent en je na een nacht wandelen verlangt naar je bed.

80 kilometer is voor iedereen met een goede conditie weg gelegd, maar een goede voorbereiding is ook bij het lopen van een Kennedymars, het halve werk. Lees hier hoe je je het beste kan voorbereiden op het lopen van een Kennedymars.

1. Trainen!

De belangrijkste voorbereiding op het lopen van een Kennedymars is zorgen dat je in goede conditie bent om zo’n afstand te lopen. 80 kilometer lopen gaat vanzelfsprekend gepaard met een forse belasting van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je voldoende traint, om zo zonder blessures de tocht te kunnen volbrengen. Daarnaast helpt het lopen van grotere afstanden vóór je een Kennedymars loopt ook nog op een andere manier: je gaat merken hoe je lichaam reageert op zo’n lange inspanning en kom je tijdens de Kennedymars zelf niet voor verrassingen te staan.

Zorg dat je je wandelkilometers in de maanden vóór de Kennedymars langzaam op bouwt. Begin met bijvoorbeeld wandelingen van 1 á 2 uur, ’s avonds na je werk of in het weekend. Wanneer je comfortabel 10 kilometer wandelt (2 á 2,5 uur lopen), dan kan je dit uit gaan breiden naar 15, en daarna 20 kilometer. Daarbij ga je vanzelf merken wat qua kleding, sokken en voeding goed voor je werkt. Loop daarna één of twee keer 30, 35 of 40 kilometer, zodat je kan ervaren hoe je er na zo’n afstand voor staat. Blijf bovenal regelmatig (1 á 2 keer per week) lopen, om zo in conditie te blijven. Loop de week voor de Kennedymars niet meer, om zo je lichaam in de week voor de toch niet te veel te belasten.

2. Kleding

Zorg ervoor dat je bovenal kleding draagt die fijn zit, maar let op een aantal dingen:

  • Zorg dat je kleding draagt die niet teveel schuurt. Je loopt zo’n 16 tot 20 uur in deze kleding, dus als er wrijving ontstaat dan kan dat opbouwen tot vervelende klachten.
  • Wanneer de tocht ’s avonds begint, en je dus ook ’s nachts wandelt, zorg er dan voor dat je een vestje of een trui bij hebt. Het kan, ook in de zomer, aardig afkoelen ’s nachts. Doordat je wandelt kan je het gevoel krijgen dat je het warm hebt, maar door de omgevingstemperatuur koel je af en moet je lijf harder werken om je warm te houden. Doe ‘m dus ook zeker ’s nachts aan!
  • Neem een paar extra sokken mee, en eventueel regenkleding. Als het regent, maar ook als je flink zweet, dan kan het fijn zijn om halverwege van sokken te wisselen. Zelf doe ik bij iedere post m’n schoenen uit, en doe ik mijn sokken even uit, om mijn voeten wat afwisseling te geven.

Wanneer je langere afstanden traint, ga je vanzelf merken wat voor jou goed werkt. Probeer dus vooral ook verschillende kledingstukken uit!

3. Voeding

Zorg dat je van tevoren weet of er tijdens de Kennedymars eten en drinken wordt uitgedeeld. Bij de 80 van de Langstraat wordt bijvoorbeeld iedere 5 kilometer wat te eten en wat te drinken aangeboden. Daardoor neem ik tijdens die Kennedymars alleen een flesje water, wat krentenbollen en eventueel dextro mee. Wordt er minder eten en drinken aangeboden, zorg dan dat je meer bij hebt.

4. Kies een rugzak met een borstbandje, of kies tassentransport

Wanneer je 80 kilometer een rugzak met je mee draagt, dan kan dat, hoe licht de tas ook is, een aardige belasting voor je schouders zijn. Bij sommige Kennedymarsen wordt tassentransport aangeboden. Je rugzak wordt dan van hoofdpost naar hoofdpost gebracht, zodat je daar steeds je eten, drinken en reservekleding kan pakken, maar niet continu je rugzak mee hoeft te sjouwen. Wil je ‘m wel liever meenemen? Zorg dan dat je rugzak een borstbandje heeft. Hiermee worden je schouders ontlast. Tijdens het lopen kan je het borstbandje soms ook los doen, om zo de belasting van je schouders af te wisselen. Loop je met iemand samen? Overweeg dan om alles in één rugzak te doen, zodat je kan afwisselen. Let daarbij wel op. De kans bestaat dat jullie uiteindelijk een ander tempo lopen en daardoor niet meer samen lopen. Hierdoor zou je dan geen toegang meer hebben tot je spullen.

5. Neem voldoende pauzes

Toen ik voor het eerst een Kennedymars liep, dacht ik dat het vooral belangrijk was om je wandelritme vast te houden. Dat is ook belangrijk, maar ik overdreef een beetje: bij de hoofdposten stopte ik maximaal 10 minuutjes voor een toiletbezoek en een bekertje drinken, om daarna direct door te lopen. Zeker wanneer je meer dan 50 kilometer gewandeld hebt, kan het lastig zijn om na een pauze weer op gang te komen, wat het gevoel van door moeten lopen bij mij versterkte.

Nu zorg ik ervoor dat ik bij het lopen van een Kennedymars bij iedere hoofdpost minimaal een kwartiertje stop. Ik drink en eet wat, doe m’n schoenen en sokken even uit, en ga vaak even met m’n voeten omhoog liggen, zodat het bloed weer even terug stroomt. Door je voeten zo even écht rust te geven, ga je uiteindelijk toch frisser weer op pad. Test vooral ook zelf waar jij je goed bij voelt, want dat verschilt natuurlijk per persoon.


Over de auteur

Ik ben Gijs, de oprichter van WandelLiefde, en de schrijver van alles wat je op deze blog leest.

Al mijn hele leven woon ik vlak bij de Loonse en Drunense Duinen, en na het lopen van mijn eerste Kennedymars in 2014 en het lopen van de West Highland Way in 2017, ben ik verslingerd geraakt aan het wandelen van grotere afstanden.

In 2022 ontstond het idee om mijn wandelingen te delen met anderen. Uit dit idee werd WandelLiefde geboren.

2 gedachten over “Hoe bereid je je voor op een Kennedymars?”

Reacties zijn gesloten.